15.2.2011

Sigfrid, Siivertti, Sipi ja Sippo...

...ovat tänään saaneet viettää nimipäivää. Sipin-päivä on perimätiedon mukaan hyvä kukkakasvien kylvö- ja istutuspäivä. Sen sain tietää vasta hetki sitten, mutta mikä alkuvoimainen tunne tai vaisto sai minut istuttamaan kukantaimen juuri tänään aamupäivällä. Siivertistä ei ollut silloin tietoakaan, kun en ollut almanakkaa tutkinut. Muina päivinä olen vain todennut, että kyllä joo, kukantaimen juuret kasvavat oikein hyvin tuossa vesilasissa.


Mutta voi kurjuutta! Tämä ei hyvää ennusta, sillä jos räystäiltä Sipin-päivänä vesi tippuu sen verran, että kana juoda saa, tulee hyvä vuosi. No ei tuolta mitään tippumaan päässyt  tänään, aamulla oli -27° ja iltapäivälläkin vielä -18°.
Onneksi ostamme kananmunamme kaupasta niin ei tarvitse murehtia, muniiko meidän  kana hyvin tai huonosti. Tai huonostihan se olisi muninut, sillä "niin monta munaa kana sinä vuonna munii, kuinka monta tippaa se saa Sigfridin-päivänä räystään alla".
Hyvä asia oli kuitenkin se, että  tänään ei pyryttänyt, sillä jos Sipin-päivänä pyryttää, on vielä 40 pyryä jäljellä.
Hienoa on myös se, kun päivät ovat pidentyneet. Nyt on valoisaa jo kahdeksasta viiteen ja sehän se mieltä piristää, jos mikään.
Tällaiset talvitunnelmat tänään, samat huomennakin kai, kun Kai viettää nimipäiväänsä.

7 kommenttia:

 1. Entinen pitkäaikainen pomoni oli Siegfried, kamala nimi mielestäni. Teillähän on päivä pidentynyt kovasti, enää reilun tunnin lyhyempi kuin meillä. Jospa saksalainen Bauernweisheit "Februar mit Frost und Wind, macht die Ostertage lind" pitää teilläkin paikkansa, niin saatte lauhan pääsiäisen.

  VastaaPoista
 2. Allu: "Helmikuun helpot päivät maaliskuulla maksetaan", joten hyvältä näyttää. Harvoin tällaisia pakkasia on kuin nyt.
  Siegfried on sentään vanha tuttu nimi, mutta nuo Sipi ja Sippo ovat minun korvaani aivan outoja. En tiedä ainoatakaan sen nimistä.

  VastaaPoista
 3. Yhtään Sipiä tai Sippoa en ole tavannut. Onkohan niitä?
  Päivän pidentymisen huomaa jo täälläkin, mutta Suomessahan sen huomaa paljon paremmin. Kevät on lempivuodenaikani, huomaan aina itsekin piristyväni...

  VastaaPoista
 4. kato nyt tätäkin: Niin onkohan niitä? Hei kaikki Sipit ja Sipot, ilmoittautukaa reippaasti vaan, olemme uteliaita tietämään, onko teitä!
  Keväästä tulee mieleeni aina ensimmäiseksi se, kun käveli loskaisilla kaduilla ja aurinko lämmitti.

  VastaaPoista
 5. Juu, eilen puhuttiin juuri, että montakohan Sipiä tai Sippoa tunnemme; emme yhtään. Mutta kai niitä on, kun nimi kerran almanakkaankin on otettu.
  Eikä niin päivää, ettei jotain oppisi. Noita ennusteita on jos monenlaista, mutta Sipinpäivän ennusteita en ollut kuullutkaan.
  No ei meilläkään tippunut räystäiltä vesi, joten kanat taitavat jäädä munimatta. Mutta pitäköön nyt taukoa, kun munivat noita diogsin pitoisia munia.

  VastaaPoista
 6. Sira: Tarkistin täältä http://verkkopalvelu.vrk.fi/Nimipalvelu/default.asp?L=1
  ja sain todeta, että yhtäkään Sipiä tai Sippoa ei Suomesta löydy. Monihan on ilman nimipäivää, joten eikö olisi heittää nuo nimet romukoppaan ja laittaa uusia tilalle.

  VastaaPoista
 7. jatkoa Siralle: Ennustuksia löytyy kaikenlaisia. Joskus niitä on kiva lukea. Nuo löytyivät täältä: http://kalenteri.wordpress.com/

  VastaaPoista