31.10.2017

Terveisiä puutarhastaVaikka kesä oli mitä oli - siis enimmäkseen sateinen, eivät lehtikaalit sitä surreet vaan kasvoivat ja rehevöityivät ja viihtyivät pitkälle syksyyn...........kunnes yllättäen saivat ylleen paksun lumipeitteen. Eivät ne sielläkään valittaneet, mutta paras oli kuitenkin kerätä sato ennen kuin jänikset ne löytävät.Pakastimet ovat jo ennestään täpötäynnä, joten ei sinne suurta määrää lehtikaalia enää mahtunut, mutta onneksi on tuo kuivuri! Nyt ovat purkit täynnä rapeita kaalinlehtiä, joita voi talven aikana murennella keittoihin, patoihin tai vaikkapa sämpyätaikinaan.Kuivuri oli tarpeen omenoidenkin säilömisessä. Vaikka satoa on jaettu lasten perheille ja naapureille on omenoita vieläkin varastossa odottamassa. Satohan oli meillä aivan uskomaton, kuten viime postauksessa kerroin.Maa-artisokka ei lumesta välitä. Niin kauan kun maa ei ole jäässä, voi näitä mukuloita kerätä gratiineihin ja keittoihin, pyree on myös maukasta, samoin paahdetut maa-artisokat.Minä tein tänään samettista maa-artisokkakeittoa Hesarin Kuukausiliitteestä löytämäni  ohjeen innoittamana. Mysi Lahtinen kehoitti tarjoamaan keittoa puutarhan syystervehdyksenä nautiskelijoille:-)Ja vielä Kotivinkin juttu tästä kasvimaan syksyisestä piristäjästä [klik]


 


10 kommenttia:

 1. Ihmettelin, että saat inkivääriä kasvatettua, mutta eihän se ollutkaan. Lehtikaali varmaan vaan paranee lumen alla eli ei hätää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mutta kun jäniksetkin tykkää niistä varsinkin talvella.

   Poista
 2. Mulla eivät viinirypäleet ehtineet oikein kypsyä; pakkanen vei suurimman osan niistä viime viikolla. Yrttejä sain toki, mutta ei niitä kaikkea jaksa/ehdi käyttää. Ja marjat ovat vielä pohjoisessa odottamassa minua, onneksi ovat jo pakastimessa. Ja taas muuten sataa vettä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole mikään ahkera puutarhuri,joten nuo pakkasta kestävät ja helppohoitoiset lajit sopivat meikäläiselle mainiosti, syksykin kun tulee aina yhtä yllättäen. Täällä oli tänään aluksi aurinkoista, mutta sitten taas sitä tuttua sadetta!

   Poista
 3. Olet onnellinen kun sinulla on noin tuottava puutarha. I H A N A A !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyytyväinen saa olla satoon sateisen kesän jälkeen, vaikka sipulit ja pensaspavut eivät sateesta pitäneetkään. Ei hätää, niitähän saa onneksi kaupan hyllyltä.

   Poista
 4. Olipa hyvä vinkki kuivata lehtikaalit, meillä Korppoossa ei vielä ole luntakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaisemmin en ole lehtikaalia kuivannut, hyvä kun nyt hoksasin. Kätevästi sai pieneen tilaan aikamoiset määrät. Tuo lumihan suli melkein samantien, sateita ja ukkostakin on nyt luvattu. Aikoinaan asuimme Turun seuduilla ja muistan, että lunta sai usein odotella, turhaankin:)

   Poista
 5. Maa-artisokka, topinambourg, kotikielellä töpinä on tosi hyvää. Käy lisukkeeksi moneen. Ranskassa viljellään paljon ja on hyvin saatavilla pitkin talvea. Säilyttävät pellossa ja nostavat myyntiin tarpeen mukaan.
  Hyvää talvea sinne pohjoiseen paskeriville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska tuo ranskankielinen nimi ja vielä hauskempi tuo kotikielinen. Sopii hyvin nyt talven kynnyksellä - on pistettävä töpinäksi, jos haluaa nostaa töpinöitä ennen maan jäätymistä!
   Taisit löytää tänne Allunn tai Helenan kautta, kiva:)

   Poista