7.12.2010

Joulun tuoksua ilmassa

Adventtina avataan glögikausi, Annan päivänä leivotaan piparkakut, Lucian päivänä Lucia-pullat eli Lussekatit, ainakin vanhan perinteen mukaan.
Lapsuuden kotikaupungissa oli itsenäisyyspäivä juhlapäivä ja varsinkin lapset odottivat innolla kello kuutta, kun melkein kaikkien kaupungin talojen ikkunoille syttyi kaksi kynttilää. Kouluissa olimme kynttilävahteina ja hämärillä koulun käytävillä oli jännittävää liikuskella.

Ajat ovat muuttuneet, kotipaikkakin on muuttunut ja opin, että täällä leivotaan piparit aina itsenäisyyspäivänä. Eikä ikkunoille laiteta kahta kynttilää palamaan, vaan kyntteliköt ikkunanlaudoilla ja muut jouluvalot pihoissa loistavat pikkujoulusta alkaen. Kaunista, mutta se tuohon päivään liittyvä juhlallinen tunnelma puuttuu.
"Maassa maan tavalla" ja niin minäkin leivoin eilen pipareita. Opin sen jo silloin, kun lapset kävivät koulua. Pitihän heidänkin saada kertoa, että juu, kyllä meillä piparkakkuja leivottiin:)

"Ät en peppakaka och bli snäll", syö piparkakku ja tulet kiltiksi on tuttu lause näihin aikoihin. Kai minä nyt sitten kiltti olen, ainakin jonkin aikaa. Jossain oli kyselty kuinka kauan tuo kiltteys sitten kestää
piparkakun jälkeen. Suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että neljä tuntia. Pitääpä katsoa kelloa,  niin tietää, milloin saa hakea uuden piparin. Kilttejähän haluamme kaikki olla jatkuvasti, näin joulun alla varsinkin:)

Joka joulukuiseen tapaan oli täkäläisellä taidekerholla piparkakkutalotalkoot (joihin minä en nyt osallistunut, kun unohdin koko jutun), mutta menin sen sijaan sitten joulumarkkinoille myymään arpoja, joilla oli mahdollista voittaa joku näistä koreista mökeistä. Hyvin kävi kauppa!

7 kommenttia:

 1. Ai Ankkalammella juhlitaan eri tavalla. Meillä isä laittoi aina kaksi kynttilää itsenäisyyspäivänä minun entisen huoneeni ikkunalle (näkyi parhaiten kadulle), vielä yli yhdeksänkymppisenäkin.

  VastaaPoista
 2. Allu: No just niin, kaunis tapa!

  VastaaPoista
 3. Hier sind schon fleissige Hände tätig, wie man sieht - da überkommt mich das schlechte Gewissen, eingekauft hätte ich schon für die Backaktion!
  LG aus Wien

  VastaaPoista
 4. Minä taas leivoin torttuja itsenäisyyspäivänä. Piparkakut ovat jääneet tekemättä siitä saakka kun H. Jyväskylässä sai tarpeekseen, eikä meillä niitä juuri kukaan muu syönyt kuin Opa, joka sai aina suuren pussillisen pipareita jouluksi. Sininen ja valkoinen kynttilä paloi illalla pöydälläni, ei siis ikkunalla, jossa loistavat kyntteliköt.

  VastaaPoista
 5. Wienermädel: Du hast noch genug Zeit bis Weihnachten,lass dich nicht stressen:)

  Sira: Piparin tuoksu kuuluu jouluun, siinä tärkein syy, miksi leivoin ja onneksi nuo pienet ovat kasvaneet piparinsyöjiksi, kaupaksi menee! Viimevuotiset purkin pohjalle jääneet heitin pois.

  VastaaPoista
 6. Kaksi itsenäisyyspäivän kynttilää ikkunalle klo 18.00. Siinä lapsuudenkodin tapa, jota vaalin.

  VastaaPoista
 7. Susadim: Hienoa, että vaalit. Täällä on kyllä muuten tuo itsenäisyys ja siihen liittyvät asiat aina esillä, onhan täällä jopa veteraanien kuntoutuslaitoskin, mutta kynttilöitä ei näy.

  VastaaPoista