18.12.2010

Joulumieli muistuttaa

LAULU PIKKUVAUVASTA *

Ne tietäjät muinaisen Itämaan
hyvin rikkaat ja oppineet miehet,
tuli pikkuista vauvaa kumartamaan
kuten Pyhästä kirjasta tiennet.

Ja se oli outoa kerrassaan,
se oli jotakin aivan uutta,
että rikkaus köyhyyttä kumartaa
ja viisaus viattomuutta.

Mitä tietäisi maailmasta muukalainen,
joka äsken tyhjästä tehtiin,
joka yöstä autettiin alaston,
joka lintuna ääntelehtii.

Miten auttaisi maailmaa avuttomin?
Miten kaikista nuorin ja tyhmin?
Kuin kaukaa hän katselee seimestään
sinisilmin niin seesteisen tyhjin.

Ja silti he saapuvat taas ja taas
kuin mierolta majataloon
kerääntyen kasvojen kirkkauteen
kuin koiparvi kynttilän valoon.

Näet siksi he tahtovat kumartaa
ja kalliita lahjoja viedä, 
kun tiedoton yksin ymmärtää,
mitä kukaan ei viisaista tiedä..
Leena Krohn

Hyvän mielen toi tullessaan tämä ilta, kun istuimme katsomassa kuinka pienet lapset kirkkain silmin (ja välillä yleisölle iloisesti vilkutellen) esittivät joulukuvaelman. 5veetäkään ei kuulema jännittänyt ollenkaan paimenena oleminen ja sen kyllä näkikin. Kuvaelman jälkeen siirrettiin tuolit seinustoille ja tuttuja joululauluja laulaen  kuljettiin pitkässä piirissä huoneesta toiseen. Kun vielä kahvit  ja glögit oli juotu lasten leipomien joulutorttujen kanssa, kuulivat varmaan kaikki sisällään pienen äänen, joka muistutti :  Joulumieli, täällä minä olen.  Et vain huomannut minua kiireittesi ja muiden touhujesi keskellä.


* EDIT: Ilahduin ja yllätyin kun kuulin joulupäivänä tuon runon laulettuna. Juha Tapio esitti sen Maailman kauneimmat joululaulut-ohjelmassa, joka näkyy YLE Areenassa vielä kuukauden verran.

6 kommenttia:

 1. Kaunis runo ja kauniita ajatuksia. Kukkiiko teidän kuusi ruusuja??

  VastaaPoista
 2. Allu: Ei sentään meidän kuusi, joka on vielä ties missä. Tuo on 5veen juhlien kuusi, koristeena vain oikeat kynttilät ja nuo ruusut. Kaunista.

  VastaaPoista
 3. Jaksan aina ihmetellä mikä on kiire? Kun lopulta itsehän sen tekee ja itse sille voi myös stopin laittaa. Tämä nykymeno on vaan niin hektistä, että tuollaista muistutusta tarvitaan. Lasten iloa ja odotusta on mukava seurata, saa itsekin osakseen hippusen aitoa tunnelmaa ja joulumieltä.

  VastaaPoista
 4. Tuli ihan haikea mieli, kun luin runon ja ajattelin pikkusia esittämässa tuota joulunäytelmää ja tonttuleikkejä...Siinä on tunnelmaa ja kiireenkin unohtaa konsanaan.

  VastaaPoista
 5. Susadim: Minulla on hiukan sellainen tyyli, että jätän kaiken viime tippaan, mutta sitten tuleekin nopeasti valmista ja kuitenkin on ehtinyt tehdä ensin kaikenlaista kivaa, kuten tilkkuenkeleitä ja paperitähtiä:D

  Sira: 5vee oli sanonut tänään, että ehkä hän voisi olla paimen sitten aikuisena:) Rooli jäi näköjään päälle ja eläinten ystävä kun on, niin ....

  VastaaPoista
 6. 5vee on ilmeisesti täydellisesti eläytynyt rooliinsa. Niin sitä pitää.

  VastaaPoista