30.6.2015

Kesälläkin puuhaillaan


 9vee saapui muutamaksi päiväksi meille lomaa viettämään. Mukana oli iso Ikean kassi täynnä materiaalia puuhailuja varten, joita hän oli meillekin suunnitellut:-)


Yksi suunnitelmista oli saippuan valmistaminen. Puutarhasta oli valittava tuoksuvia kukkia sitä varten. Mielestäni laventeli oli juuri sopiva.Tässä tulos!Kukkia tarvittiin minunkin projektiini. Ostin museokaupasta nostalgisen pienen kasviprässin ja nyt keräsimme kauniita orvokkeja ja kaunokaisia kuivattaviksi. Niillä saamme sitten koristella  vaikkapa kortteja. 


Peltirasiasta löytyi kaikki tarpeellinen. Tämä oli hauskaa, mutta voi niitä kouluaikojen kesiä, jolloin oli pakko kerätä suuret määrät kasveja, oli opeteltava niiden nimet, suomalaiset ja latinalaiset, sekä tiedettävä mihin kasvikuntaan kuuluivat ym. ym. Kun kaikki oli kerätty, oli tentin aika eikä ainoatakaan virhettä  saanut tehdä. Oli meillä vaativa koulu!


Vaativa on kyllä tämä tyttökin:-)  Hyvä kun ovesta sisään astui, alkoi tuttu "virsi" : ja pian pelataan Monopolya! Sehän on peli, joka tuntuu jatkuvan loputtomiin. Onneksi tämä 9vee on aika taitava, hän ostelee katuja, taloja ja hotelleja, minulta taas rahat hupenevat melko nopeassa tahdissa ja niin kävi nytkin. Seuraavana aamuna, kun jatkoimme peliä, olin pian puilla paljailla.Komeroiden kätköistä löysin Brion kangaspuut, joilla alkaa olla jo antiikkiarvoa! Toivottavasti meidän tyttö ei nyt loukkaannu, mutta hän nuo sai  joskus 70-80-luvulla. Näiden kanssa taistelin nyt hikipäissäni  pari päivää ja sainkin loimet luotua, kun netistä (tietenkin) löytyi selkeä ohje [klik]. Näin pääsi 9vee kutomaan.Toiselle  tytölle ostettiin tietenkin myös omat kangaspuut, hiukan eri malliset. Kuten näkyy, loimet ovat vielä luomatta ja ihmettelen, miten olen joskus osannut sen tehdä. Muistan, että tytöt kutoivat näillä montakin mattoa ja mitä kaikkea. Pitää tutkia, toimisiko tuo edellinen ohje tähänkin, tai pitääkö kysyä, jos vaikka mestarikutoja Maliz neuvoisi :-)


6 kommenttia:

 1. Meinasin just sanoa, että Maliz tietää kaiken, mutta sitten olit hänet itsekin maininnut. Vihasin aikanaan niitä herbariohommia, mutta nyt on joskus ihan kiva loistaa tiedoilla, kun ollaan patikkaporukan kanssa liikkeellä ja puhun anemone nemorosasta ja taraxacum officinalesta, hyvin paljon on kyllä unohtunut. Meidän ystävillä on 9v lapsenlapsi ja hekin joutuvat pelaamaan tuntikausia Monopolya.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, kun nuo nimet ovat unohtuneet suurimmaksi osaksi, kaiken muun ulkoa päntätyn mukana. Pitäisikin ottaa esille vanha herbario ja katsoa kuinka monta nimeä muistaisi.

   Poista
 2. Kaunis saippua. Minä kokeilin kerran saippuantekoa ja laitoin muistaakseni kahvia ja kaakaota joukkoon tuoksun saamiseksi. Niistä tuli niin kamalan rumat, että käyttämättä jäi. Nyt kyllä ihmettelen mitähän se rumuus niissä niin paljon haittasikaan. Millainen tuo kasviprässi on? Onko siinä välissä jotain erityistä? Tuollaisen voisin nimittäin tehdä. Meidän kouluaikana ei enää kasveja kerätty, mutta tykkäsin ajatuksesta niin paljon, että tein kasvikirjan huviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saippua on kaunis noin valoa vasten, muuten melko tumma. Kahvia ja kaakaota pitääkin kokeilla. Kasviprässi on helppo tehdä, muistan että veljeni teki meille sellaisen koulussa veistotunnilla. Ei välissä ole sen kummempaa kuin paperia, jonka välissä kasvit kuivatetaan, sanomalehtipaperikin käy, jos ei muuta, jotain imupaperia tms. ole. Pitää vain vaihtaa aluksi muutaman kerran nuo paperit. Täällä meidän lapset keräsivät kouluaikana kasveja, oli sen verran innostunut biologian opettaja.

   Poista
 3. Kivoja asioita. Keräsin kouluaikana mielelläni kukkia, jopa yhden vuoden vapaaehtoisena. Monopolipeliäkin pelaisin mielelläni, jos olisi kaveri, vaikka varmaan häviäisinkin, ei se minua haittaisi. 9v:stä on jo kasvanut nuori neitonen kuvista päättäen. Terveisiä sinne täältä valitettavasti sateisesta Kainuusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä oli niin paljon muuta hauskaa, että kasvien keruu oli joskus vähän tylsää, tai oikeastaan vain se kuivaaminen ja kaikkien mahdollisten nimien pänttääminen. Me keräsimme kasveja koko keskikouluajan joka kesä, ei ollut mahdollisuutta ylimääräisiin vuosiin, jos ei lasketa sitä, että minä ja kaverini keräsimme kasvit hänen veljelleen, joka ei itse viitsinyt:-)
   Monomopolyssä häviän oikein mielelläni, pääsee sitten eroon siitä. En ole ollenkaan peli-ihminen!
   Voi kurjaa, onhan täälläkin satanut ihan liikaa, mutta sinne teille ne runsaimmat sateet ovat tulleet, mikäli sääkartat ovat pitäneet paikkansa. Tänäänkin piti täällä sataa, mutta mitä vielä, aurinko tuolla paistaa sinisellä taivaalla.

   Poista