24.4.2010

Apus apus

Järjestelin taas kerran koneeni kuvakansioita ja mitä löysinkään! Kuvia muutaman vuoden takaisesta lintujen pelastusoperaatiosta.                                                                                                                                     
Kesäpaikkamme katto oli painava tiilikatto, jonka päätimme korvata kevyemmällä materiaalilla. Sieltä tiilien alta löysimme kaksi hylättyä linnunpoikasta pesässään, tervapääsky emo oli pelästynyt rakennustöiden ääniä ja häipynyt omille teilleen. Päätimme pelastaa lintuparat.

  
Yritimme ruokkia niitä ja söivät ne toki hyönteisiä, joita pyydystimme ja ahmivat jauhelihan muruja, mutta ajan mittaan olisi ruokkiminen vaikeaa. Tiesimme, että kotipaikkakunnallamme asui suuri lintujen harrastaja, joka oli rakentanut linnuille "hotellin" eli puihin monta pönttöä vierekkäin ja allekkain. Kotiin lähtiessä otimme Tipin ja Topin mukaan autoomme ja veimme ne tuohon hotelliin. Pöntöissä asui jo monta tervapääskyä ja vähän väliä viuhahti .päittemme yllä, kun emot kävivät ruokkimassa poikasiaan. Meille näytettiin, missä pöntössä olisi tilaa ja niin sai meidän poika kiivetä viemään orvot lintuparat sisko-tai velipuolensa kaveriksi. Kuvasta, jonka poika otti, näkyi, että siellä oli yksi hiukan jo isompi tervapääskyn poikanen. Kukaan ei kysynyt emolta, mitä se piti lisääntyneestä työmäärästä, mutta kuulimme jälkeen päin, että hyvin oli kaikki sujunut ja linnut lähtivät aikanaan pöntöstään palatakseen vasta kolmen vuoden jälkeen takaisin, kun alkoi olla pesintäaika. Toivotaan, että laittavat pesänsä sellaisen kattotiilen koloon, jota ei pureta pois.

7 kommenttia:

 1. Voi kun söpö tarina ja hienoa, että saitte autettua. Meillä on täällä nyt myös vilkas liikenne, kamikazelentäjät viuhahtelee pihan läpi, saa melkein päätä varoa. Ja talitinteilelle on ilmeisesti tullut perheenlisäystä, kun pöntöstä kuuluu kitinää ja tintti istuu aina pöntön päällä ja tarkkailee tilannetta. Linnut on niin sööttejä.

  VastaaPoista
 2. Joo, on tämä oikein solskenshistoria, kuten tyttö just kommentoi Skypessä.
  Lintujen touhuja on kyllä kiva tarkkailla.
  Pitäiskö teidän käyttää nyt sitä pyöräkypärää, joka on muuten käyttämättä:)

  VastaaPoista
 3. Hieno idea. Saanko lähettää sen Niksipirkkaan?

  VastaaPoista
 4. Noilla poikasilla oli kuitenkin onnellinen loppu. Meillä oli räystäspääskyjen pesä kotimme harjalla ja eräänä päivänä varpuset olivat vallanneet pesän ja heittäneet pääskysenpojat maahan. Kaksi oli kuollut, kaksi oli vielä elossa ja niille laitoimme pesän kukkapurkkiin. Yksi niistä eli päivän, toinen peräti kaksi viikkoa. Ahkerasti syötimme sitä hyönteisillä, mutta jotain meni vikaan. Silloin ei ollut tietoa noista sijaiskodeista. Hienot hautajaiset kuitenkin pidimme tälle pääskyspojalle.

  VastaaPoista
 5. Allu: Kuulin, että Niksipirkkaan otetaan vain hassuja ohjeita, joten lähetä vaan, jos ohje on käyttökelpoinen;)

  Sira: Tuo lintuspesialisti neuvoi meille, että kannattaa antaa myös jauhelihaa pienille linnunpoikasille. Se näyttikin maistuvan. Ehkä tämä on hyvä neuvo vastaisuuden varalle:)

  VastaaPoista
 6. Kiva tarina! Meillä ei ole sen kummempaa lintuliikennettä. Kollin syytä, kenties...

  VastaaPoista
 7. kato nyt tätäkin: Kollin syytähän kaikki on:( Niin kauan kun meillä oli Arthur-koira, syytettiin sitä, että oli karvoja lattialla, että oli sotkuista jne. Nyt ei ole enää koira-poikaa, mutta sotkuista on edelleenkin.

  VastaaPoista