15.12.2009

Räven raskar över isen — Kettu juoksi yli järven                                               Meidän lasten iloista piirileikkiä 80-luvulla

Mitä tulee mieleen lapsuuden jouluja muistellessa? Tietenkin ne joulupukin tuomat lelut ja kaikenlaiset pelit. Se, että pyysin äitiä sanomaan joulupukille, että en voi laulaa, kun kurkku on kipeä. Ei se kipeä ollut, mutta en halunnut laulaa, kun aavistin, että naamarin takana oli Kivistön setä. Joulukuusi oikeine kynttilöineen aivan varhaislapsuudesta. Oli meillä kaapissa sähkökynttilät isän lapsuudenkodista, mutta oikeissa oli se oikea tunnelma. Paljon on muistoja tuolta ajalta, mutta näin "joulukiireiden" keskellä ei ole oikein aikaa muistella.
Monia jouluja vietimme myös fammun luona. Siellä meitä serkuksia oli seitsemän, kaikki suunnilleen saman ikäisiä ja hauskaa oli. Serkkutytöllä ei ollut oikein nuottikorvaa, mutta hän se johti laulua, kun tanssittiin piirileikkejä. Kaikki lapset lauloivat parhaansa mukaan hänen perässään Räven raskar över isen..... Ei ollut kovin helppoa pysyä väärässä nuotissa.

Kouluissa tanssitaan ja lauletaan  näin joulun alla näitä perinteisiä piirileikkejä niin, että juhlasalit raikaavat.
Piirileikkien perinne on jatkunut meidän perheessämme. Vi äro musikanter , Porsaita äidin oomme kaikki olivat vakioita  ja myös muiden hauskojen joululaulujen tahdissa tanssittiin niin, että kuten kuvastakin näkee, hiukset ja hameenhelmat vain hulmusivat.

8 kommenttia:

 1. Et sitten laittanut tänne sitä Mustapekka-tarinaa ;)

  T. H

  VastaaPoista
 2. Minulle tulee mieleen ala-asteen joulujuhlat. Kyseessä oli pienen pieni kyläkoulu (nykyään se on yllättäen isompi, alueelle on rakennettu paljon omakotitaloja), ja koulun taiteellinen opettaja, joka maalasi ja rakensi kulissit ja sävelsi ja sanoitti lauluja näytelmiin. Koko kylän juhla. Upea tunnelma, kun astuimme kynttilöinemme pimeään saliin (= toiseen niistä kahdesta luokkahuoneesta).

  Huomenna on Suomi-koulun joulujuhla, mutta koska emme saa mistään sopivaa tilaa koko koulun väelle, joudumme tyytymään likaiseen aulaan, ja siellä ei oikein synny tunnelmaa. Mutta joulupukki on ainakin tulossa.

  VastaaPoista
 3. H: Tarkoitatko sitä, kun minä pelasin sisaren ja veljen kanssa salaa vaatekomerossa Mustapekka-pelikorteilla, jotka tulisimme sitten saamaan joululahjaksi:) Sellaista se on, kun on isoveli. Kaikkea se keksii!

  kato nyt tätäkin: Voin kuvitella tuon tunnelman kyläkoulussanne. Mikähän on muuttunut,me itse tai ne joulujuhlat, kun ei enää tunnu samalta kuin ennen. No, ehkä lapset pääsevät siihen juhlatunnelmaan tänäkin päivänä.
  Hauskaa joulujuhla-iltaa huomenna!

  VastaaPoista
 4. Kiva postaus. Onko tuossa kolmen lapsen kuvassa vasemmalla teidän Lucian äiti? Tuosta laulusta muistuu heti mieleen ystäväni Marja, joka oli koululaisvaihdossa Saksassa ja joutui radion haastatteluun ja pyydettiin laulamaan joku suomalainen laulu ja hän lauloi Kettu juoksi yli järven ja minä en ollut ikinä sellaisesta laulusta kuullutkaan ennen. Mustaepekkaahan meilläkin ahkerasti pelattiin ja muistan,että valokuvaaja Linssin tytär oli Kirsti. Kaikkea turhaa sitä tuonne aivoihin on tallentanut ja tärkeät asiat unohtuu.

  VastaaPoista
 5. Allu: Siinähän tuon pikku-Lucian äiti on 6-vuoden ikäisenä.
  Nyt voit sitten opetella tuon Kettu juoksi.... toisella kotimaisella ainakin.
  Viime viikolla pelattiin 4v:n kanssa Mustapekkaa. Ajatonta viihdettä ja ymmärrän hyvin, että Allu "Linssintytär" Kirstin muistaa.

  VastaaPoista
 6. Kylläpä tämänpäivän Lucia näyttää olevan aivan äitinsä näköinen. Kyllä näkee että lapsilla on hauskaa. Meidän H. lauloi myös Suomi-kouluaikana "Kettu juoksi yli järven"-laulua.

  VastaaPoista
 7. Lucia ist wie ihrer Mutter aus dem Gesicht geschnitten. Lauluharjoitukset on jo käynnissä.

  VastaaPoista
 8. Sira: Niin kaikki sanovat, ei ole omena pudonnut kauas puusta.
  Kiva kun H on siellä!

  Allu: Hyvä! Vähitellen saamme varmaan videonpätkän laulusta!

  VastaaPoista