20.12.2013

Jouluvalmisteluja 1800-luvun tyyliin


Tuleeko tästä joulumieli? Vesi lainehtii pelloilla ja lämpömittari näyttää plusasteita. Aurinko sentään ilahdutti eilen, mutta toista oli tänään, valoisaa ei ehtinyt tulla koko päivän aikana ollenkaan.

Kirjoitin juuri pitkän ostoslistan kaikesta, mitä tarvitsen jouluruokia varten. Selailin lehtiä, jos vaikka löytyisi jotain perinteistä poikkeavaa. Ja löytyihän sieltä:-)
Esimerkiksi vuoden  1898  Keski-Suomen marraskuun numerosta löytyi sokurileivoksien ohje, kokeilisinkohan?
 Tai leipoisinko ruskeita piparikaakkuja? Mutta kun tuossa menee vispaamiseen tunti, en luultavasti ehdi ryhtyä moiseen.  Ostoksillekin on vielä ehdittävä ja nyt mietin kävisinköWilh. Wessmanilla, siellä kun on sitrooneja ja veskunoita, joita tarvitsisin,
tai pistäydynkö Forsbergilla ja ostaisin noita bisquitseja, jos en leipoisikaan sokurileivoksia.  

Näissä Kansalliskirjaston [klik] digitoiduissa lehdissä on paljon mielenkiintoista luettavaa ja kieli on niin hauskaa. Kannattaa käydä lukemassa vaikkapa oman seudun tapahtumista vuosien 1771 ja1910 välillä.
**********


Tonttuja ei synkkä sää harmita ollenkaan ja niitä löytyykin onneksi vähän sieltä sun täältä meitä
piristämään .12 kommenttia:

 1. Kiva linkki, en tuntenutkaan ja hauskoja reseptejä. Just Suomen matkalla kerroin saksalaisille kavereille, miten äidin piti joskus pestä voi jotain reseptiä varten, että sai sen suolattomaksi. He kun vierastaa sitä suolattua voita, vaikka kyllä muutamat siitä sitten pitivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin muistan tuon voin pesemisen. Ehkä voissa oli myös enemmän suolaa silloin ennen, kun ei jääkaappejakaan ollut. Nythän täällä saa suolatontakin voita, mikä ei maistunut sitten miltään silloin aikoinaan Saksassa, tottumisasia sekin.

   Poista
  2. Saman muistan mäkin, saksalainen suolaton voi ei silloin maistunut.

   Poista
 2. Ihania, voisin pärjätä ihan noilla delikatesseilla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Delikatesseja todellakin ja ilman lisäaineita! !890- luvulla osattiin taas herkutella, ei uskoisi, että nälkävuodet olivat suhteellisen lähellä.

   Poista
 3. Todellakin! Miksemme leipoisi noiden ohjeitten mukaan. Hmmm...no tuon tunnin vispaamisen kyllä voisin jättää väliin. Jos sen tekisin, jäisi muut joulun valmistelut aivan alulleen. Eilen leivoin toisen satsin torttuja, kun ensimmäinen kerittiin syödä. Tänään täytyy hommata vielä muutamia puuttuvia jouluruuan valmisteluun kuuluvia raaka-aineita. Ihania pikkutonttuja teillä. Nyt tuli kiire meillekin hakemaan tonttuset esiin. Joulumieltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tosissani aion esivanhempien perinteitä kunnioittaen leipoa noita sokurileivoksia. Tänään olin pitkän listan kanssa ostoksilla, nyt pitäisi olla ainekset koossa ja leipomiset ym voi alkaa.
   Tuokoon tontut joulumieltä myös teille!

   Poista
  2. Sokurileivokset aion minäkin ihan tosissani tehdä. Paitsi että pestyä voita en tähän hätään saa. Mutta muistan kyllä sen ajan kun voi todellakin pesiin. Melkein olin jo unohtanut sellaisen. Näin tulevat jostakin syvältä aivolohkoista vanhat ajat mieleen.

   Poista
 4. Ihanaa kieltä tosiaankin ja sokurileivokset niin kivan simppeleitä, että voisi oikeastikin kokeilla. Tuonne Kansalliskirjastoon pitää vielä palata. Vaan mitä on veskunat?

  Täällä on ihan toisenlaiset maisemat, onneksi. Luntakin satelee hiljakseen parhaillaan. Kunpa nyt pysyisi vaan nämä (vähänlaiset) lumet joulun yli, tuohan se oman tunnelmansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin aion minäkin tosissani kokeilla. Ehkä niistä tulee meille perinne ja voin kuvitella, että isoäitini äiti luki ohjeen tuosta lehdestä ja leipoi niitä. Veskunat/väskynät ovat kuivattuja luumuja.
   Sieltä Sanomalehdet-sivulta pääsee valitsemaan lehdenkin Selailu-valikosta. Helposti jää kyllä koukkuun.

   Poista
 5. Liebe Clarissa,
  ob es draußen warm ist oder kalt, was immer es auch zu essen geben wird,
  ich wünsche dir auf jeden Fall ein schönes ruhiges Weihnachtsfest.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liebe Maliz, schöne Weihnachtsgrüße aus Finnland!
   "Es ist Zeit für Liebe und Gefühl,
   nur draußen bleibt es richtig kühl.
   Kerzenschein und Apfelduft,
   ja - es liegt Weihnachten in der Luft."

   Poista