17.12.2012

Linnuille ruokaa, silmille iloa



Toistaiseksi saavat nämä joulupallot riittää! Eihän tuo hento kuusenoksa jaksa enempää kantaa ja noin se on ihan hyvän näköinen. En kuitenkaan mene takuuseen, että pitäisin sormeni kokonaan erossa langoista ja puikoista, sillä tästä kirjasta löytyy vielä monta houkuttelevaa ohjetta ja palloja voi pitää muuallakin kuin jouluna kuusessa. Lintukuvioiset pallot taitaa olla seuraava projektini....



mutta ei vielä. Ensin on huolehdittava aivan oikeista linnuista. Tämän idean sain jonkun keraamikon sivuilta (valitettavasti en muista enää kenen) ja kun olin tehnyt jo valmiiksi tähtiä, olikin tämä helppo toteuttaa.


 Lisää netistä löydettyä:



Jo jonkin aikaa sitten luin tästä ideasta eräässä blogissa ja silloin päätin, että kunhan vain saisin sopivan kaverin puuhakaveriksi, tekisimme vastaavia.  5veen kanssa yhdessä teimmekin sitten aika pian näitä  kookosrasva-siemen-pähkinäruusuja ja muita herkkuja linnuille. Parhaan tuloksen saimme silikonimuoteilla, piparkakkumuottejakin käytimme ja sotkimme reippaasti vaatteet ja kaikki ☺


Viherpiha-lehdestä  nappasin tämän tavan tarjota tuota samaa lintujen herkkua.
Ensin nautitaan makea ja mehukas appelsiini. Säästetään kuorenpuolikkaat. Haetaan pajusta muutama ohut oksa, joista tehdään runko ja poikkipuut linnuille istuinorsiksi. Täytetään tali-siemen-pähkinäseoksella.


Ja omenapuu sai talveksi appelsiineja oksilleen!


19 kommenttia:

 1. Nuo kudotut pallot on kyllä niin kivoja, että ehkä voisin vaikka yrittää ensi vuonna. Ja oranssit appelsiinit on kiva väripilkku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ymmärrä, mikä noissa on niin koukuttavaa. Kiva niitä on tehdä. Ehkä jo kerran mainitsinkin, että kirja löytyy myös saksaksi.
   Miten sulla onnistui tuo talin lusikoiminen muotteihin? Me sotkettiin niin hirveesti:-)Mutta hauskaa oli.

   Poista
  2. Sulatin sitä ensin ja sitten annoin jähmettyä sellaiseksi, että saa pysymään muotissa ja muotin alle laitoin vielä alumiinifolioo pitämään pohjan kiinni.

   Poista
  3. Ja minä tollo kaadoin heti sen juoksevan rasvan niihin muotteihin. Pysyihän se niissäkin, mutta paljon valui reunojen alta pitkin peltiä ---> vaatteille. Ensi kerralla osaankin tehdä kuten pitää.

   Poista
 2. Hauska tuo appelsiini-idea ja sopii mukavaksi väripilkuksi valkoisen maiseman keskelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piristävä näky tosiaan. Toivotaan että linnutkin ajattelevat samoin:-)

   Poista
 3. Allu hat es schon gesagt, die Orangenhälften sind farblich wunderschön in der Winterlandschaft, ich denke, das werde ich nachmachen. Es erinnert mich daran, dass mein Vater früher Futtterhäuschen für Vögel aus halbierten, ausgehöhlten Kokosnüssen gebastelt hat, farblich war dass aber nicht vergleichbar.
  Ansosnten bin ich froh, dass es in Deinem Post um Körnerfutter für Vögel geht, der von Google ins Deutsche übersetzte Titel: "Das Auge und andere Lebensmittel" hatte mich Schlimmeres befürchten lassen. ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halbierte Kokosnüsse als Futterhäuschen habe ich irgendwo gesehen. Die Farbe ist ja nicht schön, aber sie sind viel härter und halten länger.
   ☺ ☺ Diese Übersetzungen!! Futter für die Vögel und Augenschmaus für uns wäre eine bessere Alternative.

   Poista
 4. Noihin palloihin ovat kai aika monet koukuttaneet itsensä. Sellaisia on jopa Tuomiokirkon kuusen oksilla koristeena! Ja nuo appelsiinit ovat tosi kivoja, ja varmaan maistuvat linnuille.
  Yritin tässä illalla koota ostamaani hernnhutilaistähteä, mutta en sitten yksin jaksanut. Huomenna yksi (saksalainen) ystävä tulee auttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan, koukkuun niihin jää, vaikka kuinka pistäisi hanttiin ja ärsyyntyisi, kun niitä näkee joka puolella. Kummallista on, että niiden tekeminen rentouttaa. Näin ne Tuomiokirkon joulupallot juuri tänään, kun selailin jotain lehteä.
   Siitä Allun tähtikuvasta näki, että aika monimutkaista touhua on tuo kokoaminen, hyvä että tulee "apujoukkoja".

   Poista
  2. Tämä ystävä oli kyllä sitä mieltä, että mie osaan sen alle puolessa tunnissa tehdä, mutta en oikein luota omiin kykyihini noissa askarteluasioissa. :)

   Poista
  3. Minä ainakin onnistun joka vuosi repimään (ja niittaamaan sitten ehjäksi) aivan yksinkertaisen tähdenmuotoisen lampunvarjostimen. Ota siis vaan vastaan tuo apu, vaikka osaisitkin!

   Poista
 5. Hauska tuo ukkelijoulupallo :)

  Tuli mieleen, että Bird Life voisi vaikka koota kaikkia noita lintujen talipallo/ koookossiemenkoriste ja muita syöttöjuttuja jollekin sivulle. Sinullakin oli tässä hyviä vinkkejä, tuo appelsiinijuttu oli ihan uusi mulle. Tiesitkö muuten, että talipalloista pitäisi ottaa nuo vihreät verkot pois? Ne repii haavoja lintujen kinttuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo olisikin hyvä idea, saisi helposti vinkkejä erilaisista lintujen ruokailupaikoista.
   Noista verkoista on kyllä kirjoitettu paljon ja taidankin ottaa nuo pois ennen kuin joku lintuparka niihin tarttuu. Yleensä meillä on nuo pallot sijoitettu niin, että lintu istuu oksalla tai muulla orrella ja nokkii sitä talia.Eivät ne varmaan mielellään mene siihen roikkumaan, jos on toinen mahdollisuus. Nuo tähdet oli nyt asetettu noin ihan näytön vuoksi. Nyt menen ottamaan niistä verkon pois ja sanon linnuille terveisiä Sagalta ☺ ☺

   Poista
 6. Mukavia askarteluja joulunalla. Tuosta muistuikin, että aikoinaan Kreuzbergissa asuessamme teimme kookospähkinöistä samantyyppisiä ruokamaljoja linnuille. Kookospähkinä sahattiin puoleksi ja sisältö sulatettiin, siihen lisättiin siemmeniä ja sisältö kaadettiin kuorenpuolikkaille, joihin oli kiinnitetty keppi. Se vain puiden oksille riippumaan ja linnut saivat talviruokansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan olikin kätevää kun sai samassa "pakkauksessa" sen kookoksen. Ei tarvinnut ostaa erikseen. Muuten näyttikin olevat ihan sama systeemi kuin tämä minun.

   Poista
 7. Mit viel Freude bewundere ich deine handgemachten Weihnachtsdekorationen und auch das liebevoll hergerichtete Vogelfutter!
  Ich wünsche dir und deinen Lieben ein schönes Weihnachtsfest und freue mich auf ein gesundes Wiederlesen im neuen Jahr
  Traude

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Danke, ich wünsche auch Dir und deiner Familie ein schönes Fest und alles Gute für das Jahr 2013!
   LG

   Poista