20.4.2013

Oikeaan aikaan

Perjantain ostokset oli tehty. Lähdimme siis ajamaan kotiin päin, mutta kun päivä oli niin hieno, päätimmekin tehdä kotimatkan kiertoteitse keväistä luontoa ihaillen. Ehkä näkisimme merkkejä tulvistakin, joista nyt uutisoidaan ahkerasti.
Harmi vain, että aina on vain pieni pokkarikamera mukana, kun liikkeellä ollaan.


Ylhäällä vasemmalla on kaunis "järvimaisema", eli pelto tulvaveden alla. Alakuvat otin sillalta, joka alkoi täyttyä ihmisistä. Ihmettelimme hiukan, miksi, vaikka onhan tätä kevään edistymistä mukava katsella. Sillan toisella puolella virtaa vesi jo vapaana, toisella puolella näkyy kauempana vielä kiintojäätä.  Selvisi, että pian alkaa näytelmä, jota paikkakuntalaiset kerääntyvät katsomaan.Tätä luonnon teatteriesitystä kannatti todellakin tulla katsomaan ja me olimme osuneet paikalle juuri oikeaan aikaan, sillä nyt alkoi tapahtua. Jääröykkiöt tulivat jokea alas kovalla vauhdilla ja kohinalla. Avovettä ei näkynyt enää missään, jäälautat kulkivat omia teitään tuoden mukanaan puunrunkoja ja muuta matkalla mukaan tarttunutta. Hetkessä oli tuo kesämökki jäiden ja veden saartama, toivotaan, että se pysyi paikallaan tuossa luonnonvoimien näytelmässä.
Ei ihme, että silta täyttyi yleisöstä, kuten varmaan joka vuosi jäiden lähtiessä. Paikalla oli melkein markkinatunnelma ja monet olivatkin odottaneet jäämassojen tulemista sen verran kauan, että nälkä alkoi vaivata. Kahvi maistui ja halukkaille oli tarjolla jopa grillattuja Tulvamakkaroita:-)Onnellisia saavat olla he, joiden koteja eivät tulvavedet uhkaa. Toivotaan, että jäämassat pääsivät jatkamaan matkaansa merelle saakka, nämä talot matkan varrella näyttävät selviytyneen pahimmasta.


12 kommenttia:

 1. On varmasti ollut vaikuttava luonnonnäytelmä, varsinkin kun sitä voi seurata turvassa, eikä tarvitse pelätä.

  Tulvamarkkinoilla tulvamakkaraa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan kauhea ajatella, että oma koti olisi vaarassa jäädä veden saartamaksi. Täällä ei tulvia onneksi ole ja sitä paitsi asumme paikkakunnan korkeimman mäen päällä:-) Kuulin juuri, että tulvamakkarat olivat loppuneet kesken.

   Poista
 2. Luonnonvoimat näyttävät mahtinsa. Tuollaista näytelmää sain minäkin kerran seurata Torniossa ollessani. Todella mahtavaa...Meillä täällä kevät tulla huristaa lähes samalla vauhdilla kuin teillä päin nuo jäät rientävät kohti merta. Mukavaa keväänseurantaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Kun vain lehdistä näkee kuvia tuosta luonnonnäytelmästä, ei voi kuvitellakaan, kuinka mahtava se on todellisuudessa.
   Teille se kevät tuleekin sitten vauhdilla, kiva, että ehditte nauttia siitä ennen kuin lähdette "lomille".

   Poista
 3. Ai Suomessa voi olla noinkin kaunis sää?!?!!! Minä kun näin taas vain sadetta ja tuulta ja myrskyä. Taisi tosin sentään kerran viiden minuutin ajan näyttäytyä aurinko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on Helsingissäkin aurinkoista ja kaunis sinitaivas. Miksihän? ☺

   Poista
 4. Luonto näyttää voimansa tässä näytelmässä. Kyllä ne pohjalaiset taitaa yrittäjyyden; tulvamakkarat. :)

  Täälläkin on tänään ollut upea sää; Allulle siis tiedoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulvamakkaroilla oli kuulema hyvä menekki, loppuivat jopa kesken sekä tuolta markkinapaikalta että paikkakunnan kauppojen hyllyiltä.
   Allulla taitaa olla joku taikasana, jolla saa noiduttua sadetta:-)) Pitäisi ottaa selvää, mikä se on. Voisi olla käyttökelpoinen, jos vaikka lähtisi joskus taas Saksassa käymään.

   Poista
 5. Voihan niitä makkaroita noinkin mainostaa :) Mutta onpa hienoa, että ihmisiä vielä kiinnostaa luonnonnäytelmätkin. Minä pulahdin polvia myöten puroon tänään, oli tulvinut yli ja yritin vängällä jatkaa lenkkiä, kun mies ja koirakin olivat jo puron toisella puolella. Vesi holahti kumisaappaista sisään ja oli käännyttävä takaisin. Niin ja koiran joutui mies sitten kantamaan takaisin puron yli, kun teki stopin, kai siltäkin kastui saappaat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on varmaan tärkeä, jokakeväinen paikkakuntalaisia yhdistävä asia. Mukavampihan sitä on yhdessä seurata ja jännittää, miten käy, tulevatko vedet ja jäälautat pihoille saakka. Puhelimet siellä oli monilla ahkerasti korvilla, kun piti välittää tilannetiedotuksia kotiin.
   Vai olit tulvan uhri sinäkin, kuten myös koira:-)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Klein ist der Mensch bei diesen Überschwemmungen. Man steht nur da und sieht das Naturschauspiel an.

   Poista