3.2.2018

Kimaltelevien hankien aikaa
"Helmikuu lienee saanut nimensä puun oksilla kimaltavista jäähelmistä, jotka syntyvät, kun suojasään jälkeen pakkanen taas kiristyy".
Toisella kotimaisellahan on helmikuun nimi februari, se taas juontaa alkunsa roomalaisten puhdistusrituaali-sanasta.
Täältä  Suomen kansan kalenterista löysin ajankohtaisten  tietojen lisäksi mielenkiintoisia kansanperinteeseen liittyviä viisauksia, sääennustuksia ja muuta - aivan vanhojen almanakkojen mallin mukaisesti.
"Rikkaaksi tuli, jos pystyi selvittämään ompelulangan solmut lankaa katkaisematta". Pitäisiköhän kokeilla?

Ajankohtaista helmikuulta:


4.2.  Kynttilänpäivä. Nimitys juontaa siitä keskiaikaisesta tavasta, että tänä sunnuntaina vihittiin vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät. Juhlan raamatullisena aiheena on Jeesus-lapsen tuominen temppeliin 5.2. Runebergin päivä. Olen aikaisemmin muistanut tätä päivää täällä [klik] ja herkullisine torttuohjeineen myös täällä [klik]


6.2. vietetään saamelaisten kansallispäivää. Lippu nostetaan salkoon ainakin Pohjois-Suomessa. 
Meilläkin on juhlapäivä samana päivänä, lippua emme nyt kuitenkaan nosta salkoon, mutta juhlimme muuten vaaan, kun tämä tyttömme viettää syntymäpäiviään! Talvisäällä on mukava palata kesäisempiin tunnelmiin:)


13.2. Laskiaistiistai


 Nyt lasketaan mäkeä, mutta " laskijaisena mäen laskulla ei saa kaatua. Jos kaatuu, niin pellava menee kesällä lakoon".
Sen jälkeen  syödään laskiaispullia ja taas mutta "laskiaisena ei saa ollenkaan juoda, niin sitte ei heinäaikana janota". Pitääköhän tuo kahvi jättää nyt sitten juomatta!6 kommenttia:

 1. Ilmankos mä olen niin köyhä, kun en osaa yhtään ommella. Tuo eka kuva on kuin koru.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole minullekaan rahaa kertynyt, sorminäppäryyden puutteesta taitaa johtua.

   Poista
 2. Siinäpä tulikin tietoa helmikuusta. Äskettäin mietimme juuri, mistähän kynttilänpäivä on saanut nimensä. Tuohon listaan lisäisin vielä ystävänpivän ja joka neljäs vuosi vietettävän karkauspäivän. Ja Kalevalanpäivähän päättää kuukauden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, äläpäs nyt ehätä, olin vähän miettinyt, että jatkaisin seuraavassa postauksessa juttua noista helmikuun päivistä:))

   Poista
  2. No en aikonut astua sinun polullesi. Sorry! - Tänään vietetään aurinkoista helmikuun päivää, ilman kelkkamäkeä. :)

   Poista
  3. Taidat tuntea minut ja laiskanpuoleisen postaustahtini, taitaa olla toiveajattelua tuo jatkohomma:) Täällä -2° ja puut valkoisessa huurteessa.

   Poista