28.11.2016

Valkoista on ☃

Edellisen postaukseni kuvat olivat niin synkkiä, että melkein ahdistuin, jos satuin katsomaan niitä. Oli aivan pakko korvata ne näillä valoisammilla!
Eilen tuli lunta koko päivän, tai oli suorastaan kauhea lumimyrsky, mutta tänään saimmekin sitten nauttia raikkaan valkoisista maisemista. Ja miten tuo lumi valaiseekaan, synkkyys on tipotiessään.  (Tässä kohtaa aloin ihmetellä tuota tipo-liitettä ja tavalleni uskollisena ja kielen kiemuroista kiinnostuneena kävin ottamassa selvää KLIK).
Ei lunta nyt aivan näin paljon ole kuin kuvasta voisi luulla.  Korkean kiven päällä kasvavat puolukanvarvut vain saivat ottaa vastaan ne pahimmat pohjoistuulen mukana tulleet lumituiskut.  
Lainataanpa Wikipediaa: Tuisku on lunta,  joka on jo satanut maahan, ja noussut siitä uudelleen ilmaan tuulen mukana. Se muistuttaa ulkonäöltään ja fysiikaltaan autiomaiden hiekka- tai pölymyrskyjä.
Lumituiskua syntyy, kun lumi on riittävän kuivaa eikä muodosta hankea ja tuuli on tarpeeksi kovaa.  Lumituisku saattaa kinostaa lunta auratulle tielle ympäröiviltä pelloilta. Se voi olla vaarallista liukkauden, huonon näkyvyyden ja hiihtäjien eksymisvaaran takia.
Lentosääpalvelussa erotellaan matala tuisku  ja korkea lumituisku, joista jälkimmäinen haittaa näkyvyyttä kahden metrin korkeudessa ja ylempänä.
Oli todella hauskaa 😖 ajaa teillä, joista ei pahimman tuiskun aikana reunoja erottanut.Mutta tänään pääsi  metsäpolulla kulkemaan aivan mainiosti.10 kommenttia:

 1. Huomioni kiinnittyi tuohon lentosääpalvelu-nimeen. Oletko ollut tekemisissä sen kanssa? Itse toimin joitakin vuosia lentosääpalvelussa ja siksi termi on tuttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Törmäsin sanaan kai ensimmäisen kerran tuossa wikipedian jutussa, mutta sinulla taisi olla mielenkiintoinen ja vastuullinen työ sään parissa.

   Poista
 2. Oi miten erilaiselta voi maailma näyttää kun on lunta, toivottavasti sitä on joulunakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta ja toivotaan, että saatte kokea kerrankin valkoisen joulun Suomessa!

   Poista
 3. I h a n a a....Niinpä niin, miten lumi voikaan muuttaa maisemaa. Meillä ei valitettavasti lunta näy, vaikkakin mittari kävi viime yönä pakkasen puolella. Aurinko paistaa siniseltä taivaalta, sekin tuo valoisuutta ja lohtua harmauteen, muttei kovin jouluiseen tunnelmaan ainakaan näin pohjoismaalaisella mielellä. Nauttikaa!
  Ps. mielenkiintoista tuo sanojen tutkiminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kai taas sanottava: näkemiin lumiset maisemat! Voi näitä oikullisia säitä, toivotaan, että tämän hetken Ilmatieteen ennusteiden plussa-asteet ja vesisateet eivät ole pitkäaikaisia! No, luodaan se joulutunnelma sisälle, onneksi ilta hämärtyy jo aikaisin.
   On mielenkiintoista! Suomenkieli on rikas ja usein käykin niin, että vastaavia sanoja ei muista kielistä löydy. Täällä kotonakin tulee silloin tällöin vertailtua ainakin näiden kahden kotimaisten kielten eroja.

   Poista
 4. No voi sentään...sellaista se on. Toivottavasti saatte valkoisen joulun. Meillä sataa taas. Kovin on märkää ollut tämä vuosi.
  Niin Suomenkieli, se on niin monivivahteista, että sitä on aivan ihana käyttää. Hauska juttu eilen, kun R. selosti meidän grilliämme hammaslääkärille näin: ....und auf dem Grill passen 15-18 Stück Fleisch und damit hat man für die ganze konkkaronkka das essen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aammulla, kun herättiin, oli talvi tullut taas takaisin!
   Päivän naurut:-)) Voittekin ehdottaa konkkaronkkaa lisättäväksi Dudeniin KLIK

   Poista
 5. Kyllä vaan lumi tuo valoa! Tännekin satoi eilen illalla ja yöllä lumipeitteen, mutta ruoho ja kasvit kyllä tirkistelevät sieltä. En tiedä miten liukasta on, sillä kadut olivat ainakin eilen turhan jäisiä täällä päin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti kyllä varoa, ettei lumen alla oleva jää päässyt yllättämään. Onneksi minulla oli pahimmissa paikoissa tuki vierellä, päätettiin, että kaadutaan sitten yhdessä:) Olisipa ollut näky!

   Poista