21.10.2015

Lämmin syksy päättyy punaposkiomenoihin ja nostalgiaan


Perunat on nostettu, saarnet kellastuvat.
Auringonkukan siemenet ovat kypsiä, antonovkan alta
tulee mätänevien omenoiden tuoksu
töitä
on aina enemmän kuin päiviä ja jotain
jää aina keräämättä, siivoamatta, lopettamatta.
Kasvimaa täytyy kääntää, aita korjata
sitten voi mennä, taivas jää paksuun pilveen;
pian lehdet ovat pudonneet, pian
asioiden olemuksen näkee taas selvemmin:
rauduskoivun paljaat oksat huojumassa
harmaata hämärtyvää taivasta vasten.
-Jaan Kaplinski-
Tässä ei tuon runon Antnovka, vaan aromikas, makea Åkerö,josta saimme mukavan sadon. Kokeilen, sopiiko laji marinoitavaksi ohjeen mukaan, jonka löysin Kotivinkistä [klik]. Liemi ei ole tässä kirkas, koska käytin tavallisen sokerin sijasta raakaruokosokeria.


Ja sitä nostalgiaa –  kesäpaikan kuistinpöydällä ruostunut maitohinkki, mustunut kahvipannu, puinen sihtija pihalla ikivanha aitta voisivat kertoa paljon entisajan elämästä. Tai eivät vain voisi, sillä kertovathan ne jo nytkin.


Suuri osa muuttolinnuista on  lähtenyt muualle, mutta täällä talvehtivat käyvät jo kurkkimassa tutuilla talvisilla ruokintapaikoillaan, olisiko tarjoilu jo alkanut. Ei nyt vielä sentään!Pikkuapulaisilla riittää töitä,


kuten myös minulla. Kuinkahan monta ikkunanruutua olen pessyt tämän  apulaisen kanssa!Meillä kävi vieras, joka on juuri saanut  keliakia-diagnosin, niinpä kokeilin tehdä myös hänelle sopivia banaanilettuja iltapäiväkahvin kera tarjottavaksi. Hyviä olivat ja tuo Sia-jäätelö oli sitten piste iin päälle.

Banaaniletut
300 gr banaania
suolaa
2 rkl sokeria
3 dl vettä
2 dl riisijauhoja
0,5 tl leivinjauhetta 

Soseuta banaanit, lisää muut ainekset
Anna turvota puoli tuntia ennen paistamista.


9 kommenttia:

 1. Hyvin sopiva runo syyspuuhillesi. Syksyn puuhat....niinpä niin. Ne vievät oman aikansa ja kun ne on tehty, voikin sitten keskittyä viidennen vuodenajan puuhin, mikä meillä on pian edessämme. Teille kuitenkin tuli omenia. Meidän puussa oli pölyttäjien puutteen ja sateen vuoksi vain puolikymmentä pientä omenaa. Jätin ne talvehtiville linnuille. Berliinissä puut ovat todella kullankeltaisia tai ruosteen punaisia - todellinen ruska. Sää kylläkin voisi olla aurinkoisempi. - Iloisia syyspäiviä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, nuo perunat, ne on todellakin nostettu, mutta ei maasta, vaan suoraan auton tavaratilaan. Ostamme niitä aina hyväksi todetulta viljelijältä, kuten porkkanoitakin. Suurin osa tuon Åkerö-talviomenapuun hedelmistä oli terveitä toisin kuin muut lajit, joihin kyllä tuli paljon omenoita, mutta toukat ehtivät pilata ne:-( Satoa saimme kyllä niistäkin niin, että monta päivää meni säilöessä. Tuuli vei tänään puiden lehdet niin että ruska jäi lyhytaikaiseksi.

   Poista
 2. Åkerö-puu oli minunkin kotona. Onpas teillä hieno aitta, mitäs olet sitä niin pitkään piilotellu? Meillä on kanssa tuo kärcher, mutta en silti viitsi pestä ikkunoita, vaikka on se ihan kiva laite, ei valu se pesuvesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aitta on kyllä vilahdellut aina silloin tällöin täällä blogissa, kuten esim. tässä postauksessa ja muuallakin [klik]
   Tuo kärcher tuli apuun, kun näki, että ikkunat olivat _niin_ likaiset. Välillä olen pessyt ne vain ulkopuolelta, välillä vain sisäpuolelta, ikkunoiden välistä en pitkään aikaan, eli ovat olleet jatkuvasti likaiset.

   Poista
 3. Kaplinskin runosta tuli kotoinen olo, juuri noinhan se menee.
  Minä olen varsin ihastunut tuohon ikkuna-apuriin, tartun siihen mieluusti.
  Ihana aitta ja kauniit kuvat. Lähetän sulle myös (mieli)kuvan: koiruus makaa lattialla lapsen isolla lattiatyynyllä ja kuorsaa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuh, tämä tabletti aina herjaa noita hymiöitä, kysymysmerkkien tilalla oli hymynaama.

   Poista
  2. Olen melkein odottanut syksyä vain tuon Kaplinskin runon takia:-)
   Voin nähdä ihanan kuorsaavan koirulin, että osaakin olla söpö! Minun koneeni oli jotenkin jumissa kauan aikaa (kunnes poika selvitti sotkut) ja jouduin sen aikaa käyttämään vain tablettia, johon hermostuin, se kun ei aina totellut ☺

   Poista
 4. Kaunis sää noissa kuvissa ja tietysti myös hieno luhtiaitta. Nukutaanko siellä kesällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään on aitta käytössä vain jonkinlaisena säilytystilana, aikaisemmin lasten ollessa pieniä se oli kalustettu leikkimökiksi [klik] . Yläkerrassa on vanhoja lehtiä, joita luettiin kesäisin, kuten asiaan kuuluu:-)

   Poista