26.2.2015

Kalevalan päivä 28.2.

Päivän innoittamana tutkin kirjahyllyjämme ja löytyihän sieltä jälleen Kalevalanpäivään liittyvää materiaalia.


Kirsti Gallen-Kallelan  kuvittama Kantelettaren lastenrunoja-kirja [klik] ihastuttaa minua edelleen, runot ovat hauskoja ja kuvissa on oma viehätyksensä. Ajankohtaisuutta löysin ainakin tuosta runosta – tulee mieleen nykyajan perheissä niin tutulta kuulostavat: pitää saada, minä haluan, ostetaan nyt...., vaikka tuskin kuvassa olevalla perheellä nyt kuitenkaan samanlaisia vaatevarastoja on kuin meillä nykyajan kerskakuluttajilla.
Jos ei Kanteletarta, tuota Kalevalan sisarteosta omasta hyllystään löydä, löytyy sen runsas sisältö  Runoston sivuilta, täällä ovat kaikki lasten, naisten, miesten, hääkansan ja muut laulut.



 Mielenkiintoista on selata DIGI- kansalliskirjaston digitoituja sanoma- ja aikakauslehtiä ja seurata, mitä aikoinaan kirjoitettiin vaikkapa juuri tästä Kalevalanpäivästä.
Kaikilla omaan ikäluokkaani kuuluvilla on, jos ei muuta niin ainakin kouluaikainen Kalevala hallussaan. Ei hätää, jos sen on matkan varrella sattunut kadottamaan, sillä SKS on julkaissut sivuillaan Kalevalan sisällön [klik]. Sieltä voimme lukea vaikkapa tuosta Kyllikin ryöstöstä ja ennen kuin viideskymmenes runo on luettu, olemme saaneet tietää paljon muutakin.



 Eino Leinon Helkavirsiä on jäänyt muistissani hiukan taka-alalle, joten olisi kai aihetta lukea uudelleen näitä modernisoituun kalevalanmittaan kirjoitettuja runoja.
Tulin uteliaaksi mitä Helkavirsistä kirjoitettiin kirjan ilmestyttyä, sillä sen sanottiin käsittelevän ajankohtaisia teemoja. Siispä jälleen lukemaan vanhoja lehtiartikkeleita


 Ja lisää aikalaisten arvosteluja täällä!

Itselleni on nostalginen kouluaikojen muisto se, kun keräännyimme vuosittain juhlasaliin kuuntelemaan, kun Yrjö Jyrinkoski lausui Mustapään ja muiden suurten runoilijoiden tuotantoa, johon kuului myös Eino Leinon Helkavirsien Räikkö Räähkä. En muista tulkinneeni sitä yhteiskunnallisena kritiikkinä, mutta aikalaisethan tuon asian ymmärsivät paremmin.




7 kommenttia:

  1. Jyrinkoski kävi meidänkin koulussa, ehkä sieltä tunnen Räikkö Räähkän. Ja toi eka runo sopii mulle, sillä mulla on Tuuterin kansallispuku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kävi joka vuosi myös joku kuuluisista oopperalaulajista. Ei nämä nykyajan koululaiset taida tuollaisesta välittää. Ai, sait siis oikein kansallispuvun etkä vain tyynyverkaa.

      Poista
  2. Mielenkiintoista - siinä tulikin Kalevalan päivän kunniaksia paljon tietoa. Samalla pääsi itsekin juhlistamaan Kalevalan päivää vaikkakin minun kalentereitteni mukaan Kalevalan päivä on vasta huomenna 28.2.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi sus siunakkoon! Kyllä se 28.2. on, kuten joka vuosi, mutta tekevälle sattuu ja täällä on nyt tosiaan ollut koko viikon kiirettä sinne sun tänne. Hyvä kun oikaisit.

      Poista
    2. Olepa hyvä vaan. Kyllähän sitä kiireen keskellä sattuu sitä sun tätä, muttei tuo nyt niin kovin paha juttu ollut. Antoisaa Kalevalanpäivää teille!

      Poista
  3. Juhlimme tänä Kalevalan päivänä meidän typyn 9 kk päivää. Tässä vaiheessa lasketaan vielä kuukaudetkin :)

    Minun ala-asteen koulumuistoihin kuuluu Kalevalan luku. Siellä on lue(te)ttu myös Eino Leinot ja Aleksis Kivet ja monet muut. Eihän sitä silloin kyseenalaistanut, mutta eihän nuo nyt ihan ala-asteikäisten kirjoja ole...muistan ainakin jo kolmannella noita lukeneeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ♥ Onnea pienelle tyllerölle! ♥

      Ajat ovat muuttuneet paljonkin ja Kalevalasta ym puhuukin nyt nuorempi polvi, eli Saga:-) Luin kerran todella mielenkiintoisen gradututkielman Kalevalan opetuksesta alakoulussa Kalevalan opetuksen perinne Suosittelen!

      Poista