29.6.2014

Leikki on lasten työtä

ja se leikkiminen voi olla aivan oikeaakin työtä, kuten saimme tässä eräänä päivänä nähdä.


Puutarhassa riittää aina tekemistä. Maa on nyt rutikuiva pitkän sateettoman kauden jälkeen eikä siinä muu auta, kuin kastella kunnolla, tuumi kesälomaa viettävä 8vee.


Seuraavana aamuna, kun haimme pikkupojatkin kaveriksi, jatkui ahkerointi. Lapset juoksivat autosta suoraa päätä puutarhaan ja aloittivat rikkaruohojen kitkemisen. Näytti olevan mieluista työtä, kun he tekivät sen ihan oma-aloitteisesti. Miltähän  tuo sama työ olisi maistunut, jos käsky olisi tullut muualta:-)


Päivänkakkarat aikovat vallata kaikki kukkapenkit, samoin lemmikit ja varsinkin leinikit pitkine juurineen. Ei hätää, tälle porukalle se ei ole mikään ongelma.


 Välillä on mehupaussi paikallaan!


Leikin avulla lapset eläytyvät erilaisiin rooleihin ja oppivat senkin kautta tuntemaan ympäröivää maailmaa. Nämä Monster High-hahmot ovat nyt pikkutyttöjen kiinnostuksen kohteina, tuskin  kuitenkaan roolimalleina. 


Mitähän näistä peleistä oppii? No ainakin nopeaa reagointia ja siinä aikuiset jäävät auttamatta häviölle.iPadista voi katsoa Pikku Kakkosta ja Muumeja ja  pelejä löytyy joka lähtöön, mutta  tästä oman arvonsa tuntevasta viisivuotiaasta on tulossa samanlainen vanhojen oikeiden pelien ystävä kuin noista kahdesta isommasta – "kuka tulee pelaamaan Afrikan tähteä, Dominoa, Monopolia?" on tuttu pyyntö nykyään.  Jotenkin tuntuu niin hyvältä, kun kaikkea vanhaa ei heitetä romukoppaan. Sen takia jopa minä, en mikään peli-ihminen, suostun pelikaveriksi. Tammeen saavat pyytää kaveriksi tuon perheen innokkaamman pelaajan.
8 kommenttia:

 1. Älä komenna tai muutan mummolaan. Kiva kommentti pikkupojan paidassa.

  VastaaPoista
 2. Niin mummola on kiva paikka. Siellä voi tehdä vapaaehtoisesti vaikkapa puutarhatöitä ilman komentoja. Ja vanhat pelit Ovat kivaa ajanvietettä niin vanhoille kuin nuorillekin väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomenna taas pelataan 8veen kanssa, kun lomapäivät jatkuvat. Yksi peli jäi kesken, joten siitä jatketaan. Täällä toivotaan kovasti sadetta, nyt juuri ilmestyi taivaalle tumia pilviä, toivottavasti eivät vain purjehdi ohitse!

   Poista
 3. Ihanan rehevä puutarha teillä, mikäs siellä puuhastellessa niin isojen kuin pientenkin. Minä olen aina ollut lautapelien ystävä, joten olen iloinen, että ne ovat pitäneet pintansa -tai siis pitävät, jos niitä pelataan lasten kanssa. Tunnen kyllä lapsia, jotka pelaavat vain tietokonepelejä, tuntitolkulla päivässä, huoh...toivottavasti en itse sorru helppoihin ratkaisuihin tietyissä asioissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niin hauska seurata lapsia, kun he pelaavat – voittaminen kun on se kaikkein tärkein asia. Isommat osaavat tosin jo hävitä, vaikka suuttuvat ja heti pitäisi ottaa uusi kierros, 5vee fuskaa reippaasti, ei väliä kunhan vain voittaa:-)
   Kun lapset pelaavat tietokonepelejään, "häipyvät" he jonnekin muualle ja keskittyvät vain siihen pelaamiseen. Jotenkin stressaavan näköistähän on, kun peli vie lapsen mennessään. Vastuuhan on kuitenkin meillä aikuisilla, joten lautapelit mukaan tietokonepelien rinnalle!.

   Poista
 4. Niin viihtyisä puutarha! Onpa kiva, että sinulla on innokkaita pikkuapulaisia! Itsekin pelasin eilen (täällä mökillä) naapurissa mummolassa olevan pikkumiehen kanssa Unoa. Hän tykkää myös monista muista peleistä, niin vanhoista kuin tietokoneella pelattavista. Onneksi on jo siinä iässä (6,5 v), että ei haittaa, vaikka häviäisikin ja opitti taas innolla minulle Unon säännöt.

  Mukavaa kesän ja lomien jatkoa!

  VastaaPoista
 5. Hienoja nuo päivänkakkarat kun kukkivat kasvoissakin. :-)
  Kyllä me nyt ensi kerralla tullaan teille, kun siellä on niin kaunis sää. Tänään lähdettiin mökiltä kaupunkiin ja siinä pakatessa osui sandaalit käteen ja tajusin, että niitä käytin viimeksi Saksassa, täällä ei ole niille ollut käyttöä.

  VastaaPoista
 6. Helena: Eilen halusivat nämä puutarha-apulaiset oikein listan, johon sai kruksata jo tehdyt työt:-)) Uskomatonta. Unoa on pelattu täälläkin upouusilla korteilla. Kiva peli, vaikka aluksi olivat säännöt vähän unohduksissa.

  Allu: Päivänkakkaroita on todellakin niin paljon, että hyppivät ihan nenille. Tänään sai täällä sandaalit heittää nurkkaan, sillä vettä tulee taivaan täydeltä. Musiikkia korville, varsinkin kun tietää, että huomenna on taas jo aurinkoista.

  Mikähän tätä nyt vaivaa, kun ei vastaaminen kommenttiin toimi normaalisti.

  VastaaPoista