30.4.2013

Vapunpäivää on vietetty... Suomessa jo keskiajalla abbedissa Valburgin pyhimykseksi julistamispäivänä 1. toukokuuta, muttaaivan niin vanhoja eivät nämä minun vappumuistelukuvani ole – vaikka onhan näilläkin jo ikää, eipä silti.  Mutta missä on minun ilmapalloni? Olisiko jo karannut.  Tuolta .....


..... torilta se käytiin kyllä ostamassa.Ja kun jäätelökioskit nyt ilmestyivät torin nurkkiin, saatiin vihdoin isot jätskitötterötkin. Siitä olikin pidettävä hyvä huoli tuolla torin tungoksessa, ettei käy kuten kerran, kun edessä oleva täti peruutti yhtäkkiä ja sai jäätelöpalloni takkinsa selkään.  Sinne meni herkutteluni, kyllä harmitti!

Nuo kaksi alimmaista kuvaa ovat peräisin täältä [linkki]. Minun oli aivan pakko "lainata" niitä, sillä   ne tuovat niin elävästi mieleen lapsuuteni. Niissä on juuri se oikea, aito tunnelma, joka pistää melkein herkistymään. Kiitoksia kuvien ottajille.17 kommenttia:

 1. No turhaan sitten etsin sua tuosta keskimmäisestä kuvasta. Suomessa ei taideta Valpuri-nimeä nykyään käyttää, mutta me tunnetaan yksi Walburga, joka käyttää kyllä nimeä Wally, kun Walburga on kovin vanhanaikainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä tuolla olen varmaan mukana, kuten aina vappuna. Pitää hakea suurennuslasi:-)
   Valpuri-nimisiä oli vuosina 2010-12 vain 63 kpl, Valborgeja löytyy samalta ajalta alle 5 kpl. Huimasti ovat vähentyneet vuosien aikana.

   Poista
  2. No mutta hyvänen aika, onhan mun suvussa Walborg Henricsdr Siikakoskelta 1700-luvulta. Alkoi tuntua niin tutulta tuo nimi, että piti ihan tarkistaa:-)

   Poista
 2. Siis tuo Walburga, jonka mainitsin, asuu täällä Saksassa ja on alle 50v, aika harvinainen nimi siinä ikäluokassa(kin). Mummoni Hilma Fredrikan suvusta löysin parikin Walborgia 1800-luvun alusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ymmärsin kyllä, että Wally asuu Saksassa. Valpuri/Walborg on aivan varmasti tulossa vielä joskus takaisin, kuten kaikki muutkin vanhat nimet.

   Poista
 3. Vapun hurmaa! Minä ostin ensimmäiset jäätelöt jäätelökioskista ystävättäreni kanssa, kun olin pyrkimässä oppikouluun. Ostimme kaikki mahdolliset jäätelöt; vanilja-, mansikka- ja suklaanmakuiset niin tötteröt kuin tikutkin. Ai että oli hyvää! Iloista vapunpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, sehän tapahtui keväällä, joten jäätelöäkin sai pitkän talven jälkeen. Mutta huh huh, kylläpäs olitte ahneita:-))Eikö ollut päärynäjäätelöä! Se ja suklaajäätelö olivat minun suosikkejani. Tikuista en pitänyt ollenkaan.
   Hauskaa vappua Berliiniin.

   Poista
  2. Suklaa ja päärynä, YES! Se päärynä oli kyllä varmaan puoliksi Bayer ja puoliksi BASF, mutta hyvää oli silloin, tuskin enää tänä päivänä.

   Poista
  3. Hah hah, kauniin vaaleanvihreän värin ne olivat siihen kyllä löytäneet ja makukin muistutti päärynää. Se riitti tuolloin, eipä vain enää! Tässä eräs tuoteselostus: Kerma, sokeri, päärynäkastike [päärynä (5 %), sokeri, sakeuttamisaine (E440), happamuudensäätöaine (E330), väri (E141), aromi, säilöntäaine (E202), suola], maltodekstriini, tärkkelyssiirappi, emulgointiaine (E471), sakeuttamisaineet (E401, E412), värit (E141, E160a) ja aromi.

   Poista
 4. Ei, ei ollut silloin päärynäjäätelöä. Silloin oli vain nuo kolme vaihtoehtoa sekä tötterönä että tikkuna. Ahnehdittiin. Ja isä tarjosi vielä sen päälle limsat.
  Minun lempijäätelöni on nykyisin mangomeloni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, vai vielä limsat päälle:-)) Mikähän olisi minun nykyinen suosikkini? Oikeastaan kaikki SIA jäätelöt, mutta varsinkin appelsiinisuklaa on hyvää. En tiedä, saako näitä kaikkialla Suomessa. Ovat sitä paitsi ilman keinotekoisia lisäaineita.

   Poista
 5. Oh hier wird schön gefeiert, bei uns war heute auch Tag der Arbeit: putzen, Unkraut zupfen, kochen, backen, werken ...
  Aber es geht voran und die Gästebetten habe ich auch schon fertig.
  liebe Grüsse aus dem Salzkammergut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Der 1.Mai ist bei uns das Fest des Frühlings, der Studenten und der Arbeiter, aber wir waren nur mit der Familie zu Hause und hatten es schön ruhig.
   Du warst ja richtig fleißig, schön wenn alles fertig ist.
   LG

   Poista
 6. Älkää puhuko jäätelöstä minun kuulteni! :) Hienoja kuvia. Vanhoja kuvia katselee aina yhtä mielellään ja mielenkiinnolla. Valpuri on hauska nimi, toivottavasti säilyy.

  Täällä lumet ja jäät sulivat vapun aikaan, tästä alkaa se oikea, odotettu kevät.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa edellä tuli lisää jäätelöjuttua, anteeksi nyt vaan:-)) Kuvista kyllä näkee ajan kulun, vaikka ei sitä aina muuten tajuakaan. Valpuri-nimen ohella on myös Vappu häviämässä, mutta kuten sanoin, kyllä ne takaisin tulevat, kuten Hilmat, Almat, Siirit, Rauhat ja muut jo nyt.
   Täällä olemme kai sitten askeleen edellä, kun lumet ja jäät lähtivät jo aikaisemmin ja millä vauhdilla!

   Poista
 7. Täältä ilmoittautuu myös yksi jäätelön ystävä. Muistan, että olen syönyt eka kerran jäätelöä alle kouluikäisenä kun pääsimme sieltä syrjäkylältä kirkonkylään kesämarkkinoille. Jäätelöä oli mansikkaa ja se maku on jäänyt mieleeni erityisesti kun myöhemmin olen tullut allergiseksi mansikalle. Mutta tämän hetken herkkumaku on kinuskikarpalo, kesällä sitten joku muu.

  Vappu jäi viettämättä kun olin lahden takana käymässä. Eilen päivälaivalla kyllä sitten ravintolassa oli yo-lakkipäisiä seurueita, aika hiljaisia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun tässä on juteltu jäätelöstä niin paljon, tuli mieleen, että onhan meillä kaapin nurkassa Unicefin arpajaisista voitettu jäätelökone. Sitä ei ole käytetty moneen vuoteen, mutta nythän voisi taas kokeilla vaikka mitä makuja.Karpaloitakin on pakasteessa.

   Vai oli yo-lakkipäiltä vappu vienyt kaikki voimat:-)

   Poista