5.2.2013

Runebergin päivä


Nyt olemme taas juhlineet omaa kansallisrunoilijaamme ja mitenpä muuten kuin kattamalla iltapäiväkahvien seuraksi herkullisen runebergintortun ja


lukemalla hänen runojaan kirjasta, joka oli melkein unohtunut kirjahyllyyn. Sieltä löytyykin muuta kuin Vänrikki Stoolin tarinaa tai Maamme laulua.


Esimerkiksi tämä tytön ja pojan pikku dialogi. Siinä poika uskoo ikuiseen onneen, kun taas tyttö on pessimistisempi ja miettii lähestyvää vanhuutta:-)

Idyllejä ja epigrammeja 12: Våren flyktar (Joutuin kevät rientää)

"Joutuin kevät rientää,
kesä joutuisammin.
syksy kauan kestää,
kauemmimpa talvi.
Kohta, posket sorjat,
kuihtua te saatte,
kukkimatta kuunaan."
Poika väitti vastaan:
"Syksyn päivinäkin
kevään muistot hurmaa,
talven aikanakin
suven sato riittää.
Rientäköön vain kevät,
kuihtukoot vain posket:
nyt vain lempikäämme,
poimikaamme suukko!"

Teivas Oksala on suomentanut tämän  runon. Sibelius on sen säveltänyt.12 kommenttia:

 1. Mitäs se tyttö nyt niin pessimisti on!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä sanoa, että tuo torttu kyllä maistui mullekin.

   Poista
  2. Olin niin yksinkertainen, että luin tuon nopeasti ensin vain luonnonrunona. Myöhemmin luin tuon selityksen: antiikin runojen tapaan myös Runeberg käytti luonnonvertauksia ihmissuhteista kertoessaan. Ei ole mitenkään omakohtainen, siis.
   Harvinaisen hyvä torttu, leivottu melko pienessä leipomossa, jonka kaikki tuotteet ovat superhyviä ja ainekset ensiluokkaisia. Noissa runebergintortuissahan on suuria eroja.

   Poista
 2. Miekään en tehnyt runebergintorttutestiä, kuten monet minun kaverit. Kaupassa illala oli vain yhden paikallisen liikkeen torttuja, mutta ne olivat onneksi hyviä. Pitää olla punssilla kostutettu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin, ja nämä olivat – eli punssilla kostutettu!

   Poista
 3. Niin eilen juhlittiin Runebergin päivää. Aikamoinen naisten mieshän se aikanaan on ollut, mutta hyviä runoja kirjoittanut, jopa virsiä, kuten Lasten virren "Mä silmän' luon ylös taivaaseen..." Minä ajattelin eilen Runebergin torttuja kahvipöydässä. Emme kuitenkaan syöneet, kun en ollut edes leiponut niitä. Täällä ei saa sellaisia ostettua. Runebegin päivänä ajattelin enemmän kummityttöäni, joka on syntynyt tuona päivän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sympatiani ovat kyllä Fredrika Runebergin puolella. En muista, olenko joskus lukenut hänen teostaan Rouva Katariina Boije ja hänen tyttärensä. Siihen haluaisin tutustua.

   Hienoa, että liputtavat kummitytön-päivänä:-))

   Poista
  2. Minä luin viime kesänä Fredrika Runebergin elämästä. Rouva Katariina Boije ja hänen tyttärensä voisi kuulua ensi kesän lukemisiini.

   Poista
 4. Saarijärvellä on säätyläiskotimuseo, jossa Runeberg asui kotiopettajavuosinaan. Runeberg-näyttely on kattava ja opas vallan mainio kertomaan faktaa Runebergistä ja ylipäätään historiasta. Olen käynyt muutaman kerran ja voin suositella kesän museoretkikohteeksi.

  Runebergin tortuissa jos jossain on eroja. Tänä vuonna kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä itse ja onnistui ihan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, hänhän oli Saarijärvellä ja Ruovedellä, kuten tuota kirjaa lukiessani sain tietää. Hyvä opas on aina kullan arvoinen museoissa ja muissa.
   Yleensä olen tehnyt itse ne tortut, mutta nyt ostettiin eikä kaduttanut. Kuiviahan ne yleensä ovat, eivät onneksi nämä.

   Poista
 5. Ein netter Gedenktag - würde auch gerne des Herrn Runeberg gedenken mit so einem appetitlichen Mandeltörtchen :-)
  Liebe Grüsse nach Finnland

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Das von Frau Fredrika gebackene Runeberg-Törtchen war das Lieblingsgebäck des Dichters. Wir können ihr dafür danken, dass daraus eine Tradition wurde:-)
   LG

   Poista