28.5.2012

Historiallisella kierroksella, hmm...


Alkuviikosta meillä oli 6vee seuranamme.

Tekeminen ei yleensä lopu tältä pikkuneidiltä, mutta näin nyt pääsi käymään.

Kun meillä oli asiaa naapuripaikkakunnalle ja kun tuo tyttö on  luonteeltaan tiedonhaluinen, päätimme tehdä matkan Historiatietä pitkin.
Tuolla kallion päällä on muistomerkki siitä, kun näillä alueilla sodittiin tykit paukkuen 200 vuotta sitten.

Ja tuon kiven takana huolehti Lotta Svärd haavoittuneista, kuten Runeberg kertoo Vänrikki Stoolin tarinoissa.

Furiirin puustelli. Näyttää olevan tyhjillään, mutta jos olisimme ajoissa tilanneet, olisimme ehkä saaneet nauttia siellä tyypillisen furiiriaterian.


Jatkoimme siis matkaa ja takapenkiltä kuului vähän väliä marinaa. Historia ei näyttänyt kiinnostavan tyttöä sitten ollenkaan,

mutta luonto – puut, kukat, eläimet, ne ovat aina yhtä mielenkiintoisia. "Kivipuistoon, kivipuistoon" alkoi kuulua sieltä takapenkiltä, kun satuimme mainitsemaan sellaisen olemassaolosta matkamme varrella.

Aika mielenkiintoista lukea, että puiston vanhin ja myös Suomen ja EU:n vanhin kivilaji on 3500 miljoonaa vuotta vanha gneissi Pudasjärveltä ja nuorin taas "vain"73 miljoonaa vuotta vanha kivilaji, joka syntyi meteoriitin törmäyksessä Lappajärvellä.


Kivipuistossa oli muutakin kuin hienoja kiviä. Se historiallinen kierros oli jo unohdettu.

10 kommenttia:

 1. Historialliset kierrokset eivät yleensä ole niitä, jotka saavat lapset spontaanisti huutamaan JEEE! Harmi! Tosin usein, kun on saanut lapset raahattua mukaan johonkin museoon tai vastaavaan, niin se on ollutkin ihan OK ja siksi sitä jaksaa aina vaan yrittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin on. Ei tässä periksi anneta:-) Voihan olla, että tämä historiallinen kierros on hänestä mielenkiintoisempi nyt "kuvakertomuksena".

   Poista
 2. Olitteko uimassa? Jännä tuo gneissijuttu. Ja mulla ei olisi nyt kyllä yhtään aikaa historialliselle blogikierrokselle, kun kello 11 alkaa brunssi ja pitäisi vielä imuroida ja pestä hiukset ja tehdä vaikka mitä. Schönen Pfingstmontag!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkuviikosta oli vielä hiukan viileää, merivesi sen mukaista. Tyttö sai pulikoida uimahallissa.
   Tuo viime hetken kiire on kyllä hermoja repivää, mutta se palkitaan sitten hyvällä mielellä, kun porukka istuu tyytyväisenä brunssipöydässä. Muista ottaa kuvia! Helluntaiterveiset sinnekin.

   Poista
 3. No kiipeilitkös..? :) Kohtahan tuo tiedonhaluinen 6 vee pääseekin opintielle, mahtaa olla jo täpinöissään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kerro:-) Siitä olen iloinen, että hän menee Steinerkouluun ja saa oppia asioita omalle luonteelleen sopivammin, eli luovemmin.

   Poista
 4. Tuossa kivipuistossa kävimme mekin rannikkomatkallamme muutama vuosi sitten. Kysyn samaa kuin edellinenkin kommentin kirjoittaja: Saiko 6vee mukaansa kiipeilemään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja me kun kävimme vasta ekan kerran, vaikka ollaan paljon lähempänä.
   Vastaus kysymykseen jääköön salaisuudeksi.

   Poista
 5. Danke für die interessante Führung!
  Liebe Grüsse

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wir hatten eine schöne "Reise", aber die 6jährige hatte langweilig bis wir die verschiedenen Steine und die Kletterstellungen sahen.
   LG

   Poista