22.4.2012

Prunella modularis

* Päivän hyvä ajatus *

Jos voin estää yhdenkin sydämen murtumasta, en elä turhaan;
jos voin helpottaa tuskan paahdetta yhdessäkin elämässä
tai auttaa yhdenkin pyörtyvän pikkulinnun takaisin pesäänsä,

en elä turhaan.

- Emily Dickinson -


Taas kerran helähti ikkuna ja loukkaantunut pieni lintu makasi pökertyneenä maassa. Aikansa autotallissa (kissoilta suojassa) levättyään se onneksi virkosi ja lehahti lähimpään pensaaseen.
Sieltä kuului sitten  kiitollinen viserrys [linkki].  Kuka tuo visertelijä oli, sitä emme tienneet. Lintukirjoista ei paljon apua ollut, vaikka meillä niitä on montakin erilaista. Värit olivat kaikissa aivan toisistaan poikkeavia.  Onneksi on tämä netti ja kun tällä sivulla valikoin erilaisia  pikkukaverille sopivia tuntomerkkejä, tuli vastaukseksi rautiainen, järnsparv  (Punella modularis).  Taas sitä oppi uutta. 
Muuten, näin hyvää kuvaa ei löytynyt netistäkään, joten olkaa hyvä, kaikki lintuharrastajat. Tältä se näyttää!

Tänään oli taas jokakeväinen näyttely, jossa sai esitellä yleisölle  omin käsin tehtyä taidetta ja käyttötavaraa. Vein sinne hiukan keramiikkaa ja muuta, mutta en näitä keramiikkalintujani.


 Nehän olisivat voineet lentää päin ikkunaa nekin ja kovapäisinä rikkoa suuret lasiruudut;-)

 

12 kommenttia:

 1. Meinasin tässä taas alkaa ihmettelemään, että tunsit tuollaisenkin linnun, kun itse pidän kaikkia aina vaan varpusena. Isä tunsi kaikki linnut jo laulun perusteella ja minä en erota mitään.Heckenbraunelle näköjään saksaksi, mutta hei, se onkin varpuslaji, joten en ollutkaan ihan väärässä. Teidän pitää liimailla ikkunoihin sellaisia isoja lintuja, ettei ne pienet reppanat lentele lasia vasten.
  http://www.vogelaufkleber.de/
  Kauniita nuo omat lintusi, niitä en panisi näytille muualle kuin kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hirveän vaikea oppia tunnistamaan lintuja. Meillä oli koulussa lintutentti samoin kuin kasvi- ja sammaltentti. Ainakin 100 täytettyä vanhaa pölyistä lintua pöydällä — en muista kuinka monta piti tunnistaa. Ei ollut helppo tehtävä. Meidän ornitologi tuntee onneksi paremmin.
   Kiitos hienosta ideasta. Kyllä meidän pitää hankkia joku tuollainen. Dreamcatcherin otin jo pois houkuttelemasta.

   Poista
 2. Unohdin sanoa, että nuo Dickinsonin runot on kauniita, juuri viime viikolla oli yksi sellainen kuolinilmotuksessa lehdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin minusta! Ihan totta, runojahan voi lukea vaikka noinkin:-)) Niin minäkin teen.

   Poista
 3. Minustakin lintujen tunnistaminen on vaikeaa, toiset toki tuntee helpommin lauluäänen perusteella, toiset ulkomuodon. Kauniita ovat nuo sinunkin lintuset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama pätee "ihmislaulajiinkin", jotkut jäävät heti mieleen persoonallisen äänen takia, toisista muistaa taas erikoisen ulkomuodon. Nuo mun lintuset omaavat vain kauniin ulkomuodon, ääntä niillä ei ole sitten ollenkaan!

   Poista
 4. Ensin ajattelin, että se on varpunen. Sitten tunnistin nokasta,ettei se voi olla varpunen. Kuultuani laulun, olin ymmällä. Tuota laulua olen ennenkin kuullut. Ei ole varpunen. Mutta sinähän se selvitit tuon lintulajin. Kiitos siitä. Ja löysitpä sopivan runonpätkänkin hyvään työhösi. Kiva. - Kivoja ovat myös nuo sinun lintusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varpuselta se hiukan väriensä puolesta näyttääkin, mutta kuten kuulit, laulaa paljon kauniimmin. Tuo runo on niin hieno, osaisipa itse esittää asiansa noin taitavasti.

   Poista
 5. Kaunis runo. Harrastin muutama vuosi sitten lintujen bongaamista ja silloin opin tuntemaan lintuja hyvin, nyt "taidot" on ruostuneet. Pidin oikein kirjaa, mitä lintuja näin ja kaikkia erikoisuuksia löytyi aina mökkimatkoilla. Se oli kivaa, pitäisi vaan ryhtyä uudelleen. En kyllä uskaltaisi pitää lintua kädessä...mutta hyvä kuva tosiaan rautiaisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruostuneiden tietojen päivittämisen voikin sitten aloittaa hyvin tuosta ruosteenruskeasta rautiaisesta.
   Meidän ornitologi se pitää reippaasti lintuja kädessään, minä vain sivusta katselen. Mikä sattuma, kommentoit samaan aikaan kun mietin, mitä sinulle kuuluu:-))

   Poista
 6. Diesen Bericht hast du besonders gemacht, liebe Clarissa, ein nützlicher Link für die Vogelbestimmung, den ich mir gleich ausgeborgt habe und die Vogelstimme, ich habe es genossen am sonnigen Morgen dieses 1. Mai
  Liebe Grüsse aus dem Salzkammergut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Vielseitiges Naturwissen in vielen Sprachen" verspricht dieser NatureGate – und nicht umsonst!
   Sonnige 1.Mai-Grüsse!

   Poista