21.2.2012

Kansainvälinen äidinkielen päivä


Jatkoksi edelliseen postaukseeni sanojen voimasta sopii tämä  YLE:n kertoma uutinen:

"Tänään vietetään YK:n Kansainvälistä äidinkielen päivää. Vuodesta 2000 vietetyn teemapäivän tarkoituksena on edistää maailman tuhansien äidinkielten käyttöä ja niiden tunnustamista. Maailmassa puhutaan nykyisin noin kuutta tuhatta eri kieltä, joista jopa puolet on vaarassa näivettyä ja tyystin kadota lähivuosikymmenten aikana". Hoidetaan nyt sitten hyvin näitä omia kieliämme,  että eivät kokonaan katoa kielimaailman kartalta.

”Äidinkieli on se sanallinen maailma, joka meissä on alkuperäisin. Se ei ole vain tietty kieli, vaan myös murre, puhumisen tapa sekä muistojen ja sanontojen maailma." (Martti Lindqvist)

5 kommenttia:

 1. Teidän perheessä ainakin huolehditaan kielistä.

  VastaaPoista
 2. Jos noita kaikkia kuuttatuhatta kieltä osaisi????? Olisipa se mahtavaa. No hyvä, kun osaa edes omaa kieltä. Siinäkin joskus kangertelee jo....
  Tänään opin uutta kieltä:
  Na shledanou Praha! Laitoin juuri albuumiini Prahan kuvien loppuun nuo sanat - Näkemiin Praha!

  VastaaPoista
 3. Allu: You know, työtähän tässä on tehtävä, ei olisi mukavaa, jos nämä pienet kieliryhmät häviäisivät. Leikkimielellä on hauska käyttää nettislangiakin, mutta kun monet eivät kirjoita enää muuta kuin tekstiviestejä ja sähköposteja, näkyy se sitten kielen köyhtymisenä.
  Sinä kyllä olet pitänyt hyvää huolta suomenkielestäsi, mutta sehän onkin paljolti asenteesta kiinni.

  Sira: Jaa-a, jos niitä osaisi, tarkoittaisi se, että ei osaisi mitään kieltä kunnolla, olettaisin:-) Eiköhän nämä muutamat kielet riitä, joita tässä yritämme ylläpitää.
  Se äidinkieli on kuitenkin perusta - mitä paremmin sen hallitsee, sitä paremmin oppii muita kieliä. Sehän on todettu maahanmuuttajienkin opetuksessa. Jatketaan siis kansainvälisen äidinkielenpäivän viettoa!

  VastaaPoista
 4. Lindqvist sanoi sen niin hyvin, ettei siihen ole lisättävää. Kaikkea sitä se on!

  VastaaPoista
 5. Saga: Kyllä vaan. Tuon paremminhan ei asiaa voi sanoa. Muistiin menee muuallekin kuin tänne blogini kätköihin.

  VastaaPoista