7.2.2012

Charles Dickens,

jos eläisi, täyttäisi tänään 200 vuotta:-) Onnea!
Näin presdentinvaalien jälkeen ja ajoissa ennen kunnallisvaaleja voisi tutustua hiukan paremmin tuohon yhteiskuntakriitikkoon ja satiirikkoon.


Jo pari vuotta sitten päätin tutustua muihinkin Dickensin teoksiin kuin silloin lukemaani Saiturin jouluun. Siinä oli,  synkkyydestä huolimatta, jotain joka kiehtoi minua. Kaikkien lukemista odottavien kirjojen joukossa Dickens kuitenkin odottaa vuoroaan edelleen.  Kun nyt Google ystävällisesti muistutti tuosta merkkipäivästä,


päätin katsoa, mitä kirjahyllystämme löytyy.Kaksi kaupunkia (A Tale of Two Cities) siellä  ainakin on. Wikipediasta luin, että tätä klassikkoromaania on myyty 200 miljoonaa kappaletta, vain uskonnollisia teoksia, sanakirjoja ja Mao Tse Tungin kirjoja on myyty enemmän.  Pitää kyllä tutustua tähän vakoojatarinaan.Noloa myöntää, että edes Oliver Twistiä en ole lukenut, vaikka löysin niitä kaksin kappalein hyllyistämme. Taidankin aloittaa sillä!


13 kommenttia:

 1. Saiturin joulun näin leffana toissa vuonna Intiasta palatessa lentokoneessa.
  Juuri äsken sauvakävelyltä tullessani ja autoradiota kuunnellessani kertoi yksi WDR5:n kulttuuritoimittaja astuneensa aamulla taksiin, jossa taksikuski kuunteli lähetystä Dickensistä ja vaihtoi sitten heti kanavaa johonkin dudelmusiikkiin. Toimittaja kysyi miksi, taksikuski sanoi pelänneensä, ettei lähetys kiinnosta rouvaa. Ei tiennyt, että rouva on kulttuuritoimittaja.

  VastaaPoista
 2. Allu: Oli kyllä fiksu taksikuski, kun kuunteli Dickensiä, mutta näytti olevan myös ennakkoluuloinen. Toivottavasti käänsi sitten kanavan takaisin oikeaan paikkaan.

  VastaaPoista
 3. Vaikka luettiin aikoinaan englannin kurssilla Dickensiä, on minulle tuo Saiturin joulu jäänyt tuntemattomaksi. Ja jos kehtaan tunnustaa, en ole lukenut Oliver Twistiäkään, vaikka kädessäni kirjaa olenkin pitänyt.

  VastaaPoista
 4. Saiturin joulu kannattaa lukea! Minua ihan hävettää tuo Oliver Twist-aukko sivistyksessä. Meidän pitäisi kai sopia, että luetaan se ja katsotaan, mitä mieltä ollaan.

  VastaaPoista
 5. Oli se heti vaihtanut Dickensiin, kun halusi itsekin kuulla.

  VastaaPoista
 6. So ist das. Ich erinnere mich an Oliver Twist u.a. aber nur mehr an die Titel, leider, Schulzeit ist lange her :-))
  LG

  VastaaPoista
 7. Allu: Aivan kuten arvelinkin. Kulttuuritoimittaja sai harvinaisen miellyttävän taksimatkan.

  Wienermädel: Also, du auch! Weil die Schulzeit lange her ist, können wir ja Oliver Twist noch einmal lesen, Vielleicht finden wir da etwas Neues, oder:-)
  LG

  VastaaPoista
 8. Olen lukenut Dickensiä vain englanniksi, mutta ei oikein imaissut mukaansa. Pitäisi varmaan lukea suomeksi. Saiturin joulun voisin lukeakin.

  VastaaPoista
 9. Saga: Tässähän voi jo perustaa lukupiirin meistä, jotka voisivat lukea Dickensiä:-)) Ehkä niistä kuitenkin saa enemmän irti omalla kielellään (suomeksi siis), en tiedä.
  Mutta kuule, lue Saiturin joulu. Olen aivan varma, että pitäisit siitä.

  VastaaPoista
 10. Minullakin on kokonaan luettuna vain Saiturin joulu. Muutama vuosi sitten innostuin Kolea talo -tv-sarjasta, ja hankin sitten kirjan, joka suomennettiin televisioinnin kanssa samaan syssyyn. Kirja vain on edelleen kesken...

  Alunperin se jäi, kun aloitin niin vaativan, kirjoihin liittyvän työn, että kaikki lukuaika meni työkirjallisuuden parissa, mutta sittemminkään kirjaan ei ole tullut tartuttua uudelleen. Harmi. Kerronta oli kyllä todella jaarittelevaa, ja jos en olisi nähnyt tv-sarjaa, olisin ollut ainakin kirjan alkupuolella varmasti sekaisin lukuisten sivujuonien ja henkilöhahmojen kanssa. Katsomiskokemuksen vuoksi kirja oli ihan miellyttävä luettava, mutta kuitenkin sen verran raskas ja pitkä, että on jäänyt sinne lukujonon hännille. Vielä minä kuitenkin jonakin päivänä näytän! Tai sitten luen muuta Dickensiä. BBC on tehnyt monesta muustakin kirjasta hienoja tv-sarjoja, joten tarinat sinällään ovat tuttuja.

  VastaaPoista
 11. Niinpä. Olisikohan aika ottaa uudelleen Oliver Twist käsiinsä. Nyt juuri on kyllä niin korkea kirjapino luettavana, ettei se ihan heti taida tapahtua. Ehkäpä ensi kesänä...

  VastaaPoista
 12. Karoliina: Minulta menee ohi niin paljon hyviä tv-ohjelmia, että aivan harmittaa. Areenassa käyn sitten paikkailemassa näitä aukkoja, mutta usein liian myöhään, Kolea talo-sarjastakin näytetään nyt osa 12. Tuskin tuota kirjaa tulee luettua - hyvä kun "varoitit".

  Sira: Tuo on kyllä ihmeellistä, miten minullakin lukemista odottavien kirjojen määrä vain kasvaa. Sen kyllä tiedän itsestäni, että enää en suin päin syöksy seuraavaan kirjaan luettuani jonkun hyvän kirjan, vaan haluan vähän sulatella sitä. Tämä on tullut iän mukana ja on kai osasyy pinon kasvamiseen.

  VastaaPoista
 13. Liekö sitten ikäkysymys. Jonkin verran aikaa menee aina kirjan lukemisen jälkeen, ennen kuin alkaa seuraavaa kirjaa lukea. Ensin sulatellaan ja sitten vasta luetaan uutta, kuten sanoit.

  VastaaPoista