28.1.2012

Kysymyksiä itselleni

Olenko kuin kerjäläinen? Enkö näe, mitä minulla jo on.


Kerjäläinen oli istunut tien vierellä yli kolmekymmentä vuotta. Eräänä päivänä muukalainen kulki siitä ohi. "Antaisitteko muutaman kolikon?" kerjäläinen mumisi ojentaen kättään. "Ei minulla ole mitään annettavaa", muukalainen sanoi ja jatkoi sitten "Minkä päällä oikein istut? "No se on vain vanha laatikko. Olen istunut sen päällä niin pitkään kuin muistan. Muukalainen kysyi "Etkö ole koskaan vilkaissut sen sisälle?" "En" sanoi kerjäläinen. "Mitä mieltä siinä olisi? Sehän on tyhjä."

Muukalainen vaati: Katso sen sisälle" Kerjäläinen onnistui kiskomaan kannen auki. Hämmästyneenä ja uskomatta silmiään hän riemastui nähdessään laatikon olevan täynnä kultaa.

 ***************

Kärsinkö menneistä, surenko tulevaa?

Kuvittele maapalloa ilman ihmisiä. olisi vain kasveja ja eläimiä. Olisiko silloin menneisyyttä ja tulevaisuutta?  Olisiko silloin mielekästä puhua ajasta?
Kysymys "Paljonko kello on" tai "Mikä päivä on tänään ?" - mikäli ketään kysyjää olisi - olisi täysin mieletön. Tammea ja kotkaa tuollaiset kysymykset hämmentäisivät.  "Mikä aika?" ne kysyisivät. No tietysti tämä hetki. Aika on nyt. Mitä muuta sitten on?"

Taidan ainakin yrittää muuttua  tammen ja kotkan kaltaiseksi. Käväisen menneisyydessä, vilkaisen tulevaisuuteen, mutta en aio ottaa niistä taakkaa elämääni.Intiaanipäällikkö ihmetteli, miten melkein kaikkien valkoisten kasvot ovat kireät, silmät tuijottavat ja miten he käyttäytyvät kovin sydämettömästi. Hän sanoi: "He etsivät aina jotakin. Mitä he etsivät? Valkoiset haluavat aina jotakin. He ovat aina huolissaan ja rauhattomia. Emme tiedä, mitä he tahtovat Meistä he ovat kuin mielipuolia".


Saastutatko sinä maailmaa vai puhdistatko sotkua? Sinä olet vastuussa omasta sisäisestä tilastasi - ei kukaan muu. Mutta olet vastuussa myös maapallosta. Mikä pätee sisäisesti,  pätee myös ulkoisesti: jos ihmiset puhdistuvat sisäisesti, he lakkaavat myös saastuttamasta ulkoisesti.

Löysin jälleen kerran Eckhart Tollen kirjasta Läsnäolon voima paljon viisaita ajatuksia. Huomaan, että paljon on minulla vielä opittavaa, joten paras jatkaa lukemista!

6 kommenttia:

 1. Hienoja ajatuksia! Ja ihania talvisia kuvia!
  Niin ja meillä Berliinissäkin on nyt lunta. Ja pakkasta. Tai siis miinuksen puolella. Säätiedotus kertoi tämän kylmän rintaman tulevan Suomesta tänne.

  VastaaPoista
 2. Sira: Varteenotettavia esimerkkejä ja hyvää tekstiä on tuo kirja täynnä.
  -10° C on ulkona, kaunista kyllä, mutta kylmempää on luvattu:(

  VastaaPoista
 3. Tykkäsin eritoten tuosta viimeisestä, herätti paljon ajatuksia. Kun oma sisäinen rauha ja tasapaino on kunnossa jaksaa auttaa myös muita, niin luontoa kuin ihmisiäkin ja sen tekee ihan vilpittömästi. Käsitän tuon saastuttamisen tarkoittavan myös esim. toisen ihmisen huonoa kohtelua ja pahoja puheita. Ylipäätään meidän jokaisen pitäisi kunnioittaa toisia ihmisiä ja heidän eriäviäkin mielipiteitään paljon enemmän.

  VastaaPoista
 4. Saga: Totta tuo mitä kirjoitit. Paljon tässä on todellakin opittavaa, kun oma mielipide on useimmiten se paras mielipide. Yksilötasolla olemme usein aika suvaitsemattomia ja siitähän se leviää sitten helposti laajemmallekin. Vaarallinen ilmiö!

  VastaaPoista