19.7.2011

TOP 10-(kirja)haaste

Vihdoinkin vastaan  TOP10-haasteeseen, jonka sain aikoja sitten Kirjavan kammarin Karoliinalta ja kehotti Allukin tähän tarttumaan.
Totean kuten melkein kaikki muutkin haasteeseen vastanneet: vaikea sanoa, mitkä 10 kirjaa olisivat ne parhaat, koska hyviä kirjoja on aivan mahdottoman paljon.  Päätin valita haasteen kirjat novellien joukosta.Vaikka myös hienoja novelleja on maailma täynnä, kerron kuitenkin, mitkä ovat jääneet minun mieleeni. On ihailtavaa, jos novellin kirjoittaja onnistuu saamaan lukijan mukaansa heti alusta alkaen, pitämään mielenkiinnon yllä kertomuksen ajan ja sitten vielä kirjoittamaan loistavan lopun.
Nämä kirjailijat sen osaavat:

1. Anton Tšehov on selvä ykkönen.
2. Franz Kafka, jonka mahdottomat, mutta johdonmukaiset kertomukset ovat kiehtovia, kuten esimerkiksi Muodonmuutos, Maalaislääkäri ...
3.Tove Jansson. Kesäkirjan ajattoman kauniita novelleja luen parhaillaankin, onhan nyt kesä.
4. Margaret Atwoodin Siniparran muna sisältää mieleisiäni novelleja, kuten toisenkin kanadalaisen suosikkini...
5. Carol Shieldsin Tavallisia ihmeitä
6. Guy de Maupassant ja Koru. On hyvä!
7. Kansalliskirjailija Juhani Ahon haluan  mainita, sillä onhan nyt 150-vuotijuhlavuosi  meneillään, eli Ahon syntymästä on kulunut 150 vuotta. Lastuja luettiin aikoinaan koulussa, mutta nyt olen ottanut kirjan esille aikomuksena tutustua uudestaan näihin Ahon "novelleihin".
8. Eeva Kilpi on kirjoittanut  romaanien ja runojen lisäksi hienoja ja oivaltavia  novellikokoelmia, mm.  Se mitä ei koskaan sanota tai Kesä ja keski-ikäinen nainen.
9. Eila Pennasen novellit pitäisi myös ottaa jälleen esille, muistan että pidin niistä. 
10.  Leena Krohn , Karen Blixen...........


Ei ollut helppoa tämäkään! Varmaan jäi pois joku, josta myös pidän, mutta en nyt hoksaa.

Haasteen toinen osa eli TOP10 kosmetiikan puolelta.  Kauneushoitoloissa ei ole tarvinnut pahemmin käydä naamaansa hoitamassa ja iho tykkää,  kun käytän veden lisäksi näitä:

1. Omenat
2. Mansikat
3. Soija
4. Tomaatit
5. Mantelit
6. Tumma suklaa
7. Granaattiomena
8. Extra Virgin  oliiviöly
9. Tumma riisi ja muut täysjyvätuotteet
10. Parfyymiksi sopii  näin kirjahaasteen jatkoksi syksyllä markkinoille tuleva Paper Passion. Siitä kerrotaan mm. täällä [linkki]

  Tai mitenkä olisi Paperback? Kuva täältä


Niin, tämähän ei ole TOP10-haasteen päätepysäkki, vaan se jatkaa matkaansa edelleen. Ottakoon vastaan, ken haluaa!


11 kommenttia:

 1. Hyvä ajatus rajoittaa kirjalistaa vain novelleihin ja kosmetiikkalistasi on kyllä syötävän hyvä! :D

  VastaaPoista
 2. Kuinkahan lyhyt mun novellilistastani tulisi, kun en muista juuri mitään. No ehkä Böllin Wanderer kommst du nach Spa.., mutta suomalaisia en ole ilmeisesti koulun jälkeen enää lukenut.
  Kukas se muuten sanoikaan, että Eine Kurzgeschichte ist eine Geschichte, an der man sehr lange arbeiten muss, bis sie kurz ist.
  Tuo parfyymi kuulostaa hyvältä, kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 3. Kosmetiikkalistasi ja etenkin tuo parfyymisi on hyvä. :)

  Kirjalistoja on aina mukava kurkkia. Itselleni tähän vastaaminen oli vaikeaa, mutta päätin olla kesäisen kepeä ja listata tämän hetken suosikkejani. Janssonin Kesäkirja ja Shieldsin Tavallisia ihmeitä ovat itsellenikin hyvin rakkaita.

  VastaaPoista
 4. Saga: Teepäs sinäkin oma listasi. Eiväthän nämä pysyviä ole vaan elävät mukanamme, joku kirja pysyy mukana aina, joku unohtuu piankin, vaikka tänään tärkeältä tuntuikin.

  Allu: Taitolajihan tuo on, kun hyvä kirjoittaja hioo ja hioo saadakseen aikaiseksi loistavan novellin. (Sama koskee Sagan runoja). Myös lukemiseen menee oma aikansa, ei niitä ahmia kannata. Voi olla että Kafka on suosikkini, ihan hullu:) Lue vaikka tuo Die Verwandlung, luin sen hiljattain uudelleen enkä pettynyt.

  Katja: Pitää kyllä kokeilla, minkälainen tuo tuoksu on. Ehkä sitä voisi suihkuttaa vanhan tunkkaisen kirjankin sivuille:)

  Tove ja Carol ovat aina yhtä loistavia. Näinköhän muuten sinun listasi, menen katsomaan.

  VastaaPoista
 5. Toki Verwandlung on tuttu. Heh, olen ollut liian kauan pois Suomesta, kun en tajunnut, että se on suomeksi Muodonmuutos. Näin sen jo kivikaudella teatterissa Saksassa.

  VastaaPoista
 6. Atwood, Jansson, Shields, Aho... Paljon ihania! Olen lukenut tuosta mainitsemastasi Atwoodin kokoelmasta vain niminovellin, samoihin aikoihin muutaman muun siniparta-aiheisen romaanin/novelin kanssa.

  VastaaPoista
 7. Kannattaa lukea Tove Janssonin muitakin novelleja. Niissä on jännä tunnelma.

  t. J

  VastaaPoista
 8. Minä en tällaisiin listoihin kykene, ihan liian vakavasti miettisin, enkä mitään tärkeää voisi hyljätä ja rajata kymmeneen. Aikaa menisi päiväkausia, joten luen teidän muiden listoja hihkuen tiettyjen kirjojen kohdalla.

  Kiitos sulkusanoistasi :)

  VastaaPoista
 9. Allu: No sitähän minäkin ajattelin. Entäs Eeva Kilven novellit? Tartu niihin!

  Maria: Aivan hiljattain tuli tuo sinipartateema vastaan, kun katsoin tv:stä filmin Rebecca. Hyllyssäni on tuo Daphne Du Maurierin kirja vuodelta 1943:) Kuuluu kotoa tuotuihin "perintökirjoihin".

  J: Niin on! Onneksi on materiaalia, mistä valita.

  Saga: Liikaa vei tuokin lista aikaani näin kesälomalla, jota olin ajatellut blogitöistä viettää:))
  Onkohan sinulla loma runonkirjoittamisesta, tai taitaakin olla materiaalinkeruuaika:)

  VastaaPoista
 10. Kiva, kun otit haasteen vastaan! Tilasin juuri tänään itselleni tuon Shieldsin novellikokoelman, jota odotan jo kieli pitkällä.. Novellit ovat mainioita yleisesti ottaen - hauska rajaus!

  VastaaPoista
 11. Karoliina: Olen niin iloinen, kun olen löytänyt novellit uudelleen. Ei voi muuta kuin ihmetellä, kuinka taitava kertoja onnistuu herättämään mielenkiinnon heti alusta alkaen ja vaikka novelli loppuu aina melko lyhyeen, ei kuitenkaan tule sellaista tunnetta, että loppui kesken.
  Toivottavasti saat pian Shieldsin!

  VastaaPoista