22.4.2011

JUHLIEN JUHLA, PÄÄSIÄINEN

Tänään on pitkäperjantai, päivä, joka tuntui niin loputtoman pitkältä silloin kun oli lapsi. Onkohan se tuntunut yhtä pitkältä muualla kuin Suomessa ja Ruotsissa (långfredag). Saksassahan se on Karfreitag, suruperjantai,  Englannissa  Good Friday. Uskon kyllä,  että nimistä huolimatta on tunnelma ollut sama, onhan se Kristuksen ristiinnaulitsemispäivä. Luin tosin jostakin, että Pohjoismaissa on pitkäperjantain merkitys tärkeämpi kuin monissa muissa maissa, joissa ylösnousemuksen pääsiäinen on tärkeämpi.Mutta onhan pääsiäinen ilojuhla. Kristus voitti kuoleman, ja niinpä me toivotamme toisillemme  iloista pääsiäistä.  Kotikin on nyt koristeltu iloisilla väreillä.Kätköistä tuli esille tutut  pääsiäismunat, lasten maalaamat ja muut. Joillakin on ikää reippaasti ja kuori on varmaan kovin haurasta.  Kun varovaisesti käsittelee, on niistä iloa vielä monta vuotta eteen päin. Huovutetut munat ja puumunat ovatkin tukevampaa tekoa.Ja sitten pääsiäiskoriste lempimateriaaleistani, eli savesta ja "uusiokäytetystä" paperista. Vaasin olen tehnyt kauan sitten, mutta taitaa olla nyt ensimmäistä kertaa käytössä. Sellaista se on, kun on liikaa kippoja, kulhoja, vaaseja ja mitä kaikkea nyt olenkaan tehnyt.
Nuo iloisen väriset lehdet tuossa oksassa on tehty paperinpaloista, jotka joku muu ehkä olisi heittänyt roskikseen. Skräppäystöistä jää aina paperisilppua ja kun hapoton paperi, jota siihen käytetään, on melko kallista, on tyhmää heittää palat pois, kun voi tehdä vaikkapa tällaisia kauniita puunoksia.

8 kommenttia:

 1. Samoin musta pitkäperjantai oli lapsena tosiaan pitkä ja raskas päivä. Anoppilassa syötiin silloin muuten aina munakokkelia ja pinaattia, meillä kotona kuitenkin ihan tavallista ruokaa. Kivoja pyhiä, tää lähtee kohta Bayreuthin lähelle.

  VastaaPoista
 2. Allu: Mukavaa pääsiäisenviettoaikaa siellä Bayreuhin seuduilla.
  Pitäisköhän laittaa tänään munakokkelia ja pinaattia täällä porukalle:))

  VastaaPoista
 3. Tuon mukavan simppelin pääsiäisoksan myötä toivotan iloista ja aurinkoista pääsiäistä! (Täällä aurinko piileskelee juuri nyt, mutta jospa se sieltä vielä tulisi ilahduttamaan)

  VastaaPoista
 4. Susadim: Nyt lähetin auringonsäteitä sinne. Ovatkohan ne jo päässeet perille pääsiäisiloa tuomaan!

  VastaaPoista
 5. Ja espanjaksi pitkäperjantai on El Viernes Santo, eli siis pyhäperjantai noin vapaasti käännettynä. Pääsiäinenhän on kirkollisista juhlista korkein. Pitkäperjantai on ollut aina jotenkin pitkä. Sitä paitsi pitkänä perjantaina on tavallisesti erittäin huono sää. Tänä vuonna on poikkeus. Aurinko heloittaa ja lämpölukemat nousevat. - Sinulla on kuitenkin iloisia koristeita pöydälläsi. Hyvää pääsiäisaikaa teille.
  Ps. Minä laitan tänään uunikalaa.

  VastaaPoista
 6. Täälläkin on kaunis aurinkoinen sää. Hoksasin just, että nythän on pääsiäinen näin myöhään, joten säätkin ovat erilaiset kuin maaliskuisena pitkänäperjantaina.
  Aha, siis pyhä perjantai espanjaksi, kuten romaanisissa kielissä yleensäkin.
  P.S. Keittiöstä tulee ihanat tuoksut, nyt menen katsomaan, mitä H. on siellä meille kokannut:) Pääsiäisiloa teillekin!

  VastaaPoista
 7. todella kiva idis nuo skräppipaprulehdet. kauniita. kaunis on keramiikka vaasi myös.

  minulle pääsiäinen on todellakin iloinen juhla. tottakai on surullista mitä Kristuksen piti käydä läpi meidän takia mutta pääsiäisen sanoma on niin iloinen ja toivoa täynnä. joka vuosi pääsiäinen merkitsee mulle enemmän ja enemmän.

  oikeen hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
 8. sansku: Iloista ja aurinkoista pääsiäisen jatkoa sinne Kanadaan.

  Kiitos vaan! Itsekin pidän noista oksista:)

  VastaaPoista