28.3.2011

Ideoita löytyy


Monet blogit voivat olla aikamoisia inspiraation lähteitä. Joku innostaa lukemaan kirjan, joku antaa vinkkejä käsitöihin, matkoihin, runoihin, ruuanlaittoon, askarteluun ja vaikka mihin. Annekatan blogista olen  löytänyt kaikenlaista kivaa, sieltä löysin tämän idean , jolloin tein paperitähden  kirjan- tai lehdensivuista, hiljattain tein lautasia hänen ohjeidensa mukaan. Eikä siinä kaikki. Nyt näin, että hän on esitellyt kirjan "Drawing on the Right Side of The Brain".  Tämä asia, eli miten voi käyttää oikeaa aivopuoliskoa hyväkseen piirtämisessä on minulle tuttu vuosien takaa, ja nyt sain inspiraation etsiä taidekirjojeni joukosta oman kirjani, jonka välistä löysin jopa harjoitelmiani.

Tämä kirja opettaa meitä katsomaan uudella tavalla eikä se ole ollenkaan vaikeaa. Kaikki, jotka vain haluavat oppia, oppivat piirtämään, kuten...

näistä esimerkeistä näkee. Vasemmalla on kuvat ennen kuin piirtäjä on oppinut katsomaan toisella, uudella tavalla, oikealla kuvat sen jälkeen!

Opetellaan siis katsomaan uudella tavalla. Käännetään tämä Picasson kuva Igor Stravinskysta  ylösalaisin. Kun piirrämme tämän ylösalaisin olevan mallin mukaan, poistamme vasemman aivopuoliskon loogisen vaikutuksen. Piirretään vain viiva viivalta eikä vasen aivopuolisko pysty nyt kertomaan, miltä tuon kuvan tulisi näyttää, siis Stravinskyltä.

Tämä oli minun yritykseni.

Ylösalaisin piirretty tämäkin.
ja tämä viiva viivalta mallin mukaan piirretty eikä ajatustakaan sille, mitä sen pitäisi esittää. Kun kuva on valmis ja oikeinpäin käännetty, hämmästyy kyllä itsekin.


Tämän piirsin toista tapaa käyttäen. On nähtävä nuo tyhjät tilat, piirrettävä ne, mikä on paljon helpompaa kuin itse esineen piirtäminen ja tulos on aivan oikean näköinen keittiöstä löytämäni ritiläkauha.
Nyt pitäisi jatkaa tuosta, mihin joskus ajan puutteen takia jäin, sillä kirja sisältää paljon muutakin kuin nämä tavat piirtää.
Täältä voi lukea lisää Betty Edwadsista, jos haluaa antaa itselleen mahdollisuuden muuttua ei-piirtäjästä vähän paremmaksi piirtäjäksi.

Edit: Ja sitten  kuvat oikeinpäin:


14 kommenttia:

 1. Mulla ei taida olla aivoja lainkaan eikä oikein vapaita käsiäkään, joten jätän nyt piirtämättä.

  VastaaPoista
 2. Hui, kuulostaapa mielenkiintoiselta! Pitää ottaa joskus selvää ajan kanssa. Minä en nimittäin osaa piirtää lainkaan, mutta luotan toki siihen, että oikeilla tekniikoilla ja harjoittelemalla ihmisen mahdollisuudet oppia mitä vain ovat rajattomat.

  VastaaPoista
 3. Allu. No nyt se vasen aivopuolisko siellä aikoo määräillä. Älä nyt ole turhan vaatimaton, vrt. Siran blogi! Odotan taideteoksia tai ainakin yhden voit piirtää, kunhan ne kädet vapautuvat "kahleistaan". Aion muistuttaa sua sitten.

  VastaaPoista
 4. Karoliina: Niin, se on se aika, jota tarvitaan, kaikkeen.

  VastaaPoista
 5. Inspiroivaa tämäkin! Pitäisikin kätkeä kirjojen väliin aarteita, jotta olisi löytämisen riemua joskus vuosien päästä. Hieno tuo ritiläkauha. Olisin aikoinaan päässyt opiskelemaan kuvataidetta, mutten mennyt. Nyt taidot on totaalisesti ruostuneet ja koko harrastus jäänyt. Kai sitä voisi herätellä henkiin ja harjoittelemalla päästä eteenpäin. Inspistä siihen ei vaan ole jostain syystä ollut vuosi(kymmeni)in.

  VastaaPoista
 6. Susadim: Minullakin on ollut pitkiä "luovia taukoja". Sitä ei koskaan tiedä, mistä ja milloin se inspis sitten vain tulee. No runoihin sinä sen luovuutesi tällä hetkellä laitat.

  VastaaPoista
 7. Hei tuohan oli jotain uutta. Minun täytyy ihan kokeilla sitä. Tosin minä tietystä syystä jätän omat tekeleeni julkaisematta, mutta noin vain itseni iloksi haluan kokeilla tuota systeemiä. Kiitos!

  VastaaPoista
 8. Sira: Piirtämisen ilosta tässä onkin kysymys, oikein oivallettu!
  Mutta miten se nyt olikaan tuon vaatimattomuuden laita:)

  VastaaPoista
 9. Hienoja! Pitäneepä kokeilla. Olen ihmetellyt tyttären tapaa aloittaa ihmisen piirtäminen vartalosta, kun minä olen taas aina aloittanut päästä. Taidan olla varsin rajoittunut ;-)

  VastaaPoista
 10. kato nyt tätäkin: Näyttää olevan yleiseurooppalainen tuo tyttäresi tapa piirtää, sillä täällä olen ihmetellyt samaa asiaa. Mistähän nuo nykyajan lapset ovat tuon oppineet?

  Joo, pistä syrjään vasen puoli aivoistasi ja kynä vaan käteen!

  VastaaPoista
 11. Mielenkiintoista....tuotapa pitää kokeilla..

  VastaaPoista
 12. Krisse: Kokeilepas tosiaan ja muista sitten näyttää blogissa , mitä sait aikaan!

  VastaaPoista
 13. Tota noin...oliskohan tässä jotain muuta takana kuin vaatimattomuutta. Ehkä tuo minun tapani olla julkaisematta piirustuksiani johtuu aivan muista tekijöistä. Piirtämisen ilo on kuitenkin se pääasia tässä.

  VastaaPoista