5.2.2011

"Viel´uusi päivä kaikki muuttaa voi"

*
Traditiot eivät koskaan ole pahasta, varsinkaan jos niihin liittyy joku herkku. Ja tänäänhän se on Runebergin torttu, koska on Runebergin päivä. Fredrikaa saamme kiittää siitä, että hän nämä leivonnaiset aikoinaan loi miehelleen "aamupalaksi". Fredrika ei ollut vain taitava ruuanlaittaja, hän oli monipuolisesti lahjakas ja oli ensimmäisiä suomalaisia naiskirjailijoita. Aika hassua, että hänen nimensä kuitenkin liitetään useimmiten  vain näihin torttuihin.
Koulussa ei puhuttu sanaakaan Fredrikasta, vaan sitäkin enemmän tästä päivänsankarista J.L. Runebergista.
Ja totta kai, nykypäivää kun eletään, löytyy myös täältä netistä melkein tyhjentävästi kaikki mitä haluaa tietää tästä kansallisrunoilijastamme [linkki]
Mä silmät luon ylös taivaaseen-virsi on monen lapsen lempivirsi  ja koulussa oppivat kaikki laulamaan Sua lähde kaunis katselen... En tiedä, luetaanko kouluissa enää Vänrikki Stålin tarinoita, mutta vielä minun aikanani opeteltiin ulkoa runonpätkiä tuosta teoksesta.


Lotta Svärdin kohdalla on merkattu lyijykynällä "ulkoa" ja joillakin sivuilla näkee, että runoja on kovasti yritetty analysoidakin:)

Takaisin "pääasiaan", niihin torttuihin. Alkuperäisellä ohjeella tehtyjä tuskin saa, jos ei sitten Porvoosta löydy joltakin leipurilta. Usein tortut ovat kuivia ja mauttomia, ei mitään herkkupaloja.  Reseptivihkossani on  tämä ohje ollut ties kuinka kauan ja kun sen mukaan leipoo, voi sanoa, että tortuista ovat liiankin hyviä!



*Tuo aivan alussa oleva kuva on täältä [linkki] . Sieltä löytyy herkkuja, jotka on nimetty eri henkilöiden mukaan ja eikös vain Johan Ludvigimme ollut mukana joukossa! 
Mutta mistä on peräisin otsikko? Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki ensimmäiselle oikein vastanneelle.

11 kommenttia:

  1. Tuo otsikko on Vänrikki Stoolin tarinoista. Ja nuo herkulliset Runebergin tortut on sinun uunistasi :) Pystyin eilen kaupassa vastustamaan noita torttuja ja nyt sitten saan kärsiä siitä...kaapissakaan ei ole aineksia, joten en saa taiottua aamupalalle niitä.

    VastaaPoista
  2. Susadim: Hieno juttu, sait pisteet ja merkin, sillä sieltähän tuo vänrikin tervehdys oli.
    Voithan katsoa tuota kuvaa ja herkutella silmilläsi, tai leivot ensi viikolla myöhästyneitä aamupalatorttuja.

    VastaaPoista
  3. Oi myöhästyin vastauksessa. No Vänrikki Stoolin tarinoitahan se on. Ja Runebergin tortut näyttävät herkullisilta. Mietin jo, pitäisiköhän minun ruveta niitä leipomaan. Voikohan niitä pakastaa? Kun ei ole niin monta suuta syömässä, eikä kovin paljoa viitsi kerralla popsia.

    VastaaPoista
  4. Sira: Hyvä! Saat sitten toisen sijan ja 9 pistettä ja pienemmän merkin.
    Laitoin noita torttuja pakastimeen. hyvin käy, luulisin.

    VastaaPoista
  5. Susadim ja Sira: Tiedoksenne: uusin versio on Vänrikki Stålin tarinat:)

    VastaaPoista
  6. Olen luetuttanut tarinat kahdella oppilaalla (kaksi eri käännöstä), ja molemmat selvisivät oikeastaan ihan hyvin niistä. Tosin ei ollut minun ideani luetuttaa juuri Vänrikki Stålin tarinoita, kaikkien samalla luokka-asteella olleiden eurooppakoululaisten piti lukea ne.
    Muistan opiskelukaverini tutkineen Fredrikan tuotantoa... olikohan jopa gradussaan.

    VastaaPoista
  7. kato nyt tätäkin: Katos nyt tuotakin! On kai sitten niin, että muualla Euroopassa ei vänrikki ole suomalaisten keskuudessa aikansa elänyttä kirjallisuutta. En tiedä miten on muualla Suomessa, mutta täällä ei sitä lueta:(
    Merete Mazzarella on kirjoittanut kirjan Fredrika Charlotta o.s. Tengström. Kansallisrunoilijan vaimo. Sen haluaisin lukea, jos vain vielä saan käsiini.

    VastaaPoista
  8. En kuitenkaan tehnyt torttuja...Mutta luin eräältä blogisivulta, että Erik Wahlström on kirjoittanut teoksen Kärpäsen kesyttäjä, joka kertoo Runebergin ja hänen aikalaistensa elämästä toisenlaisesti, mitä on totuttu lukemaan.

    VastaaPoista
  9. Sira: Kuulostaa mielenkiintoiselta. Pitää tutustua. Merete Mazzarellan pokkarin Fredrikasta sain muutamalla eurolla!

    VastaaPoista
  10. Joka vuosi on pitänyt tehdä Runebergin torttuja ja joka vuosi se on unohtunut, niin nytkin.

    VastaaPoista
  11. Allu: Ehdit vielä. Vaikkapa Johanin tai Ludvigin nimipäivänä!

    VastaaPoista