20.10.2010

Tervetuloa mukaan!

Silloin aikoinaan, kun perustimme kodin, pelastin kaikenlaisia vanhoja isovanhempien  huonekaluja , muuthan eivät niitä halunneet. Näitä pöytiä, piironkeja ja tuolia maalasin sitten sen ajan mukaan sinisiksi, punaisiksi, keltaisiksi, vihreiksi. Nythän ovat vanhat huonekalut jälleen muodissa. Niitä haalitaan kirpputoreilta ja huutokaupoista. Niitä ei sitten maalatakaan, ne saavat olla kuluneen näköisiä.
Meidän vanhat pöydät ja muut ovat päätyneet kesäpaikkaamme, mutta nyt niillä näyttää olevan kysyntää täällä lasten kodeissa. Vihertävä keittiöhylly jää sellaiseksi kuin se on nyt, mutta tämä oppitunnin kohteena oleva pöytä saa uuden värin (olisi ollut liian kova työ poistaa kaikki ne alla olevat maalikerrokset)
Monta vuotta sitten kävin kansalaisopiston entisöimiskurssilla kunnostamassa pari pöytää, joten nytpä pidän oppitunnin vanhan pöydän maalaamisesta  kaikkien taiteiden ja sääntöjen mukaan:)

Kuva 1. Pöytä n.s. flickbord  siinä kunnossa kun se oli viimeiset parikymmentä vuotta meidän saunakamarissa mökillä. Pöytä on 1900-luvun alkupuolelta.
Kuva 2. Maalinpoisto. Sen voi tehdä kuumailmapuhaltimella   ja tasohiomakoneella, jos haluaa kaiken maalin pois. Tässä oikaisemme ja 5-vee äitinsä kanssa vain skrapaa maalia pois parhaansa mukaan.

Kuva 3. Kun pinta on hiottu, on vuorossa pohjamaali (ohennettu). Sitten taas hiotaan kevyesti.
Kuva 4. Pinnat spaklataan ohuella kerroksella alkydispakkelia. Anna kuivua ja taas hiotaan pinta kevyesti.

Kuva 5. (Nyt olisi pitänyt jälleen spaklata ohuella kerroksella ja jälleen hionta.Sitten taas pohjamaalaus ilman ohennusta ja varovainen hionta, kaikki nyppylät pois) Hypättiin tuo siis yli ja jatkettiin maalaamalla 1. kerros kalustemaalilla.
Kuva 6.Varovainen hionta ja toinen kerros kalustemaalia.VALMIS!
Pöytä on nyt sellainen kuin tyttö haluaa sen olevan ja hyvä niin.
Silloin aikoinaan kun kunnostin kaksi ikivanhaa pöytää ja jopa  vuolin  puukolla puunaulat, ei hypätty yli mitään vaiheita, mutta kyllä kestikin, ennen kuin tuli valmista.

Tässä nämä ihan oikeaoppisesti kunnostetut. Muistan, kun kurssin opettaja sanoi, että nyt kestävät taas toiset sata vuotta eteenpäin.

7 kommenttia:

 1. Voi jukra, ei tänne kehtaa enää tulla katsomaan, kun osaat kaikkea. Mitähän minä näyttäisin?

  VastaaPoista
 2. Hieno! Tää ruma Jysk'in tietokonepöytä joutuu suoraan roskalavalle :)

  VastaaPoista
 3. Anonyymi: Paljonhan teit itsekin ja S myös. Pian tuodaan!

  VastaaPoista
 4. Allu: No esimerkiksi kuvia Intiasta odotan uteliaana:)Ja sun kivoja kuvia lapsuudesta. Ja sun kattauksia resepteineen! On sulla näytettävää.

  VastaaPoista
 5. Niinpä...Olen minäkin "entisöinnyt" ja maalannut noita huonekaluja. Aikoinaan poistin maalin kirjoituspöydästäni, se onnistui ilman kursseja. Sitten saimme vanhan tammikaapin, joka oli maalattu valkoiseksi. Poistin vanhan värin melkein kaikki, mutta sitten sattui vahinko. Sain värinpoistoainetta silmääni, joten siihen loppui minun entisöintini. Kaappi on nyt tammen värinen päältä, mutta sisäpuoli on edelleen valkoinen. Pitäisiköhän mennä kurssille?

  VastaaPoista
 6. Sira: Kauhistus, onneksi ei silmä vaurioitunut. Olenhan minäkin huonekaluja käsitellyt ilman kursseja paljonkin, mutta uteliaisuuttani menin sitten kurssille, että tietäisin kuinka toimitaan oikeaoppisesti ja seurankin vuoksi sinne oli kiva mennä.
  Värinhän saa pian pois, mutta kurssilla emme saaneet käyttää noita poistoaineita ollenkaan. Opettaja oli erittäin vaativa ja tarkka, työstä kävi aina se ilta, kun siellä aherrettiin. Enää en jaksaisi moista.
  Nyt minulla on kaksi vanhaa tuolia, joista olen ottanut värin pois, mutta pinta on ruman näköinen. Pitää kai nekin sitten maalata, vaikka olisin halunnut pitää ne ilman väriä.

  VastaaPoista
 7. Kurssi olisi tietysti mielenkiintoista käydä jo seurankin vuoksi. Sitä paitsi en ole oikein varma, onko nuo maalinpoistoaineet oikein ympäristöystävällisiä, joten jo senkin vuoksi sinun neuvomat vihjeet olen pannut ylös "huomista varten". Kiitos niistä.

  VastaaPoista