28.1.2009

All children are artists. The problem is how to remain an artist once he grows up. Pablo Picasso

Meidän lapsista ei tullut taiteilijoita, joten tuota probleemaa emme osanneet ratkaista. Paperista ei ollut koskaan pulaa, kyniä oli, oli värikyniä ja muita värejä. Kaikki kolme piirsivät mielellään, mielikuvitusta riitti, taitojakin, mutta sinne lapsuuteen ja kouluaikaan jäi noiden lahjojen käyttäminen.

Kun mielenkiintoa on moneen eri suuntaan, ei ole helppoa valita alkaako opiskella taideaineita, kieliä, psykologiaa, tai vaikkapa tietotekniikkaa. Uskon kyllä (kokemuksesta), että ”taiteilu” palaa heidän elämäänsä joskus myöhemmin.

Nyt saavat nämä pienet maalata ja vaivata savea, kun intoa tuntuu riittävän. Kolmevuotiaalla on varma ote pensselistä, puolitoistavuotiaalla näkyy jo olevan ruukkumaakarin taitoja.

Näin on nyt, palataan asiaan parinkymmenen vuoden päästä.  

Våra barn blev inte konstnärer, hos oss förblev det där problemet alltså olöst. Aldrig var det brist på papper hos oss, det fanns pennor, kritor och andra färger. Alla tre ritade gärna, det var ingen brist på fantasi heller och duktiga var de också, men efter skolan var det slut med dessa färdigheter.

Det är inte lätt att bestämma sig vad man vill börja studera, om man är intresserad av många olika ämnen. Ska man börja studera konst, språk, psykologi, IT-ämnen eller vad.

Jag tror nog (av egen erfarenhet) att det där konstnärliga skapandet kommer tillbaka sedan senare i livet.

Nu får de här småttingarna måla och knåda lera så mycket de vill. 3-åringen har ett säkert grepp om penseln och 1½-åringen tycks vara en blivande krukmakare.

Så är det i dag, vi skall återkomma efter 20 år.

7 kommenttia:

 1. Onpas söpöjä lapsukaisia! Eipä kai ne lapset aina mene siihen ammattiin mitä vanhemmat haluaisi. Naapurini on musiikinopettaja eikä yksikään kolmesta (musikaalisesta) lapsesta alkanut soittamaan mitään instrumenttia.

  VastaaPoista
 2. Wie wahr spricht Herr Picasso!
  Ich sehe, auch bei dir gab es "Enkelkindertag" - wir haben das auch gestern genossen.

  Liebe Grüße aus Wien

  VastaaPoista
 3. Allu: Niin, onhan niitäkin vanhempia, jotka valitsevat lastensa ammatin ja on niitäkin lapsia, jotka antavat vanhempiensa valita. Olemme ainakin yrittäneet olla puuttumatta liikaa. Kuten kirjoitin, "taidetarvikkeista" ei ollut pulaa, samoin on pianot, huilut ja muut soittimet, mutta nuo kaikki ovat kuuluneet vapaa-ajan harrastuksiin. Ura on löytynyt muualta. Totuus esiin! Vanhin tytär opiskeli samoja kieliä kuin äitinsä, onneksi omasta halusta ja kiinnostuksesta:-D

  Wienermädel: Ja, wir haben die hübschesten und süßesten Enkelkinder der Welt:-)

  VastaaPoista
 4. Hej! Gulliga bilder och intressanta funderingar. Alla är vi konstnärer på ett eller annat sätt! =)
  Anton tycker ganska mycket om att rita och klippa och han älskar att vara med då jag pysslar. Vårt favorit program i Bolibompa är Filo Fix som pysslar en hel massa roliga saker. =)
  Ha det bra och sköt om dej.

  VastaaPoista
 5. Karina: Jag väntar bara på Antos första LO. Är det månne på kommande!

  VastaaPoista
 6. Noinhan se on. Itse toivon myös, että teinityttöseni vielä joskus palaavat "taiteen" ja puuhastelun pariin. Nautinsiinä niin kauheasti, kun olivat pieniä!

  VastaaPoista
 7. Maaria: Uskon niin käyvän, kun on noin innostava esikuva kuin sinä, mutta määrätyssä iässä on varmaan niin, että tämä ja tuo on äidin juttuja ja nuori haluaa pitää omat juttunsa, mikä on vain hyvä asia.

  VastaaPoista